Albert Bonniers Förlag, 2019-12-10

Foto: Anna Tärnhuvud

Beate Grimsrud tilldelas Albert Bonniers stipendium

Beate Grimsrud är en av fem författare som tilldelats Albert Bonniers stipendium för sin roman Jag föreslår att vi vaknar.

Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare instiftades år 1901 och har sedan dess utdelat stipendier till författare som under det gångna året utkommit med ett nytt verk av litterär betydelse. Utdelningen av Albert Bonniers stipendium sker den 23 januari 2020 på Bonniers Konsthall och de fem författarna får dela på 500 000 kronor.

Jag föreslår att vi vaknar

I Jag föreslår att vi vaknar möter vi Vilde som har drabbats av en obotlig sjukdom. Vännen O finns hela tiden vid hennes sida, tätt intill de kritiska ögonblicken som kan bli de sista. Nära finns också barndomens norska Dovrefjäll och en magisk penna. Beate Grimsruds roman borrar djupt i existensens grundvillkor. I ett tillstånd av väntan och skräck, av tillfällig lättnad och väntan igen rör den sig över berg och dalar. Jag föreslår att vi vaknar är också en berättelse om kärlek,vänskap och gemenskap, skriven med den egensinniga energi som har gjort Beate Grimsrud till en av Nordens mest älskade författare.

Om Beate Grimsrud

Beate Grimsrud, född 1963, är uppvuxen i Norge men bosatt på Södermalm i Stockholm sedan 1984. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och hon väckte genast uppmärksamhet med sitt överraskande språk som är fyllt av dramatik, poesi och humor.