Albert Bonniers Förlag, 2020-07-01

Foto: Anna Tärnhuvud

Beate Grimsrud är död

Författaren, dramatikern och filmaren Beate Grimsrud har avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev 57 år.

– Det är ofattbart att hon är borta, säger hennes förläggare Lotta Aquilonius. Beate gjorde ett outplånligt intryck både i sina texter och som person. Det är så ledsamt.

Beate Grimsrud debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och gav därefter ut sju romaner, bland andra Jag smyger förbi en yxa (1999), En dåre fri (2010) och Jag föreslår att vi vaknar (2019). Hon skrev också barnböcker tillsammans med Inger Alfvén och dramatik för scen, radio och film.

Beate Grimsrud tilldelades en rad litterära utmärkelser, såsom Sveriges Radios romanpris, Aftonbladets litteraturpris, norska Kritikerpriset, Doblougska priset och Stina Aronsons pris och nominerades till både Augustpriset, Bragepriset och Nordiska Rådets litteraturpris.

Lotta Aquilonius, förläggare:

– Det nyfikna, överraskande och ibland drastiska präglade Beate Grimsruds skapande, liksom humorn mitt i det allvarliga och existentiella. Hon hade en särskild blick som kunde upptäcka sådant som går andra förbi, och hon gav sig aldrig förrän hon hade hittat exakt den formulering eller den klang hon sökte. Dessutom skrev hon sina böcker två gånger, först på svenska och sedan på sitt första språk som var norska. En briljant författare, mycket saknad.