Albert Bonniers Förlag, 2022-08-26

Foto: Pari Dukovic

Barack Obamas sommarläsning

Barack Obama, författare och USA:s 44:e president, tipsar om de böcker han läst under sommaren 2022. I bokhögen finns bla Mot paradiset av Hanya Yanagihara och Silverview av John le Carrés samt även Sockerhuset av Jennifer Egan (utkommer på svenska i januari 2023). Läs om samtliga böcker.

Mot paradiset av Hanya Yanagihara

En mästerligt orkestrerad roman, där återkommande namn, teman och motiv speglas och fördjupas i de olika delarna. Dessa bestående detaljer – ett hus vid Washington Square, en namnlös sjukdom, relationer mellan fattiga och mycket rika – bildar ett mäktigt mönster, och berättar en tillsynes evig historia om en värld där drömmen om det paradisiska krossas mot insikten om att den inte kan realiseras, där kärlek och sårbarhet är oupplösligt förbundna med varandra.

New York är 1893 en del av de Fria staterna, där man ska kunna älska vem man vill. Men när en skör arvtagare till en framstående släkt dras till en charmig, obemedlad musiker möter han motstånd från den egna familjen.  På Manhattan 1993, mitt under den förgörande epidemin, lever en ung hawaiiansk man med sin äldre välbärgade partner. Han försöker undfly minnet av sin barndom,och hemlighålla sin faders öde. Och 2093, i en totalitär värld som plågas av sjukdomar, försöker en berömd forskares barnbarn besvara frågan kring sin makes försvinnanden.

Översättning av Niclas Nilsson

Silverview av John le Carré

En berättelse om kampen mellan professionell plikt och individuell moral, och om vad vi är skyldiga dem vi älskar. Julian Lawndsley har lämnat den hektiska affärsvärlden i London för ett lugnare liv i en sömnig engelsk kuststad, där han öppnat en bokhandel.

Inom kort får han kontakt med Edward, en verserad herre som bor i Silverview, det mäktiga huset i utkanten av staden. Men vad finns i Edwards förflutna och varför är han så intresserad av Julian? Spåren leder till en av underrättelsetjänstens mörkare hemligheter, och till en läcka som kan få ödesdigra konsekvenser. 

Översättning av Hans-Jacob Nilsson

Sockerhuset av Jennifer Egan

En samling noveller om jakten på autenticitet och mening i en värld där minnen och identiteter inte längre är privata. De enskilda berättelserna hänger tätt samman och olika gestalter återkommer i skiftande roller och i skiftande tider, från ett nyligt förflutet till en inte så avlägsen framtid.

Översättning av Niclas Nilsson

Utkommer på svenska i januari 2023