Albert Bonniers Förlag, 2020-11-17

Barack Obamas memoarer är här

Idag, den 17 november, utkommer Ett förlovat land – en fängslande, djupt personlig memoar om ögonblicken när historia skrevs, av USA:s 44:e president. Första boken i Barack Obamas memoarer ges ut globalt på 26 språk. Den första upplagan trycks i 3 miljoner exemplar.

Barack Obamas ord ur boken:

”I en enormt omvälvande tid för Amerika, ger jag mina djupare tankar på hur vi framåt kan överbrygga orättvisorna i vårt land, och göra så att vår demokrati fungerar för alla – ett uppdrag som inte kan uppfyllas av någon enskild president utan kräver att var och en av oss är engagerade medborgare.”

En av 2020 års mest efterlängtade bok

I den fascinerande och efterlängtade första volymen av memoarerna berättar Barack Obama om sin osannolika resa, från en ung man sökandes efter sin identitet till ledare för den fria världen. Djupt personligt beskriver han sin politiska utveckling och sina milstolpar från den första mandatperioden i detta historiska presidentskap – en tid av stor oro och dramatiska förändringar.

Ett förlovat land är en djupt personlig bok –om en man som utmanade historien, berättelsen om en samhällsorganisatörs övertygelse och tro. Obama hycklar inte med den svåra balansgången i att kandidera till president och att samtidigt vara svart amerikan, att bära en hel generations förväntningar på sina axlar med ropen om ”hopp och förändring”, och att möta moraliska utmaningar i beslut med höga insatser. Han är uppriktig över de krafter som motarbetade honom både i hemlandet och internationellt.

Obama berättar ärligt om hur livet i Vita huset påverkade hans fru och döttrar och är inte rädd för att erkänna självtvivel och besvikelser. Samtidigt rubbas aldrig hans tro på att framsteg och utveckling alltid är möjligt inom det pågående, stora amerikanska experimentet.

Vi får följa med till Ovala rummet och Vita husets Situation Room – även till Moskva, Kairo, Peking och många andra platser. Läsaren får ta del av Obamas tankar när han sätter ihop sitt kabinett, brottas med en global finanskris, tar tempen på Vladimir Putin, övervinner till synes oöverstigliga odds för att säkerställa genomförandet av Obamacare, kommer i konflikt med generaler om USA:s strategi i Afghanistan, tacklar Wall Street-reformen, svarar på den förödande Deepwater Horizon-explosionen och godkänner Operation Neptune’s Spear som ledde till Osama bin Ladens död.

Ett förlovat land fångar Barack Obamas övertygelse om att demokrati inte är en gåva uppifrån, utan något som bygger på empati, gemensam förståelse – och byggs tillsammans dag för dag.