Albert Bonniers Förlag, 2021-12-21

Foto: Pari Dukovic

Barack Obama presenterar sina favoritböcker från 2021

USA:s tidigare president Barack Obama har släppt sin sammanställning över favoritböcker från året som passerat. Harlem Shuffle av Colston WhiteheadSmärtans imperium av Patrick Radden Keefe och Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam är tre av titlarna som finns med på listan.

Se hela listan här.

Harlem Shuffle av Colston Whitehead

För kunderna och grannarna på 125:e gatan är Carney en hederlig möbelförsäljare, som gör sitt bästa för att försörja sig själv och sin familj. Han och hans fru Elizabeth väntar sitt andra barn, och om hennes uppåtsträvande föräldrar inte gillar honom eller deras trånga lägenhet bredvid tunnelbanespåren, känns det ändå hemma. Men få människor känner till Carneys släktband till det skumma övre Manhattan, och att hans normala fasad har mer än ett fåtal sprickor. Sprickor som blir hela tiden blir större.

Smärtans imperium av Patrick Radden Keefe

Länge prydde namnet Sackler väggarna på världens mest prestigefyllda universitet och dito museum. Tack vare stora donationer förknippades den stenrika dynastin med Harvard, Oxford och Louvren. Vad som skapade förmögenheten var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de skygga mecenaterna plötsligt i fokus. Cirka en halv miljon människor har dött i den så kallade opioidkrisen – vilket ansvar bar de som har producerat preparatet?

Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam

Semester. Ett sommarhus i oväntad radioskugga. Två privilegierade familjer som plötsligt tvingas dela på utrymmet. En katastrof.

Rumaan Alams Lämna världen bakom dig nominerades till National Book Award, klättrade på försäljningslistorna och hyllades av en enig kritikerkår när den kom ut i USA hösten 2020. Netflix har köpt tv-rättigheterna, Julia Roberts och Denzel Washington ska spela huvudrollerna.

Om Barack Obama

Barack Obama, författare och USA:s 44:e president. Han föddes 1961 på Hawaii. Fadern var från Kenya och modern amerikanska. Efter studier i statskunskap och juridik bosatte han sig i Chicago och började arbeta politiskt för demokraterna. Han satt i delstatssenaten 1997 -- 2005  och blev 2005 den förste afroamerikanske senatorn i kongressen 2005. Numera är han alltså en av de yngsta presidenterna någonsin samt alltså den förste afroamerikanske presidenten.