Albert Bonniers Förlag, 2021-11-19

Foto: Phil Montgomery

Baillie Gifford-priset 2021 till Patrick Radden Keefe

Den amerikanska journalisten och författaren Patrick Radden Keefe tilldelas Baillie Gifford-priset 2021 för sin bok Empire of Pain. Boken – som får den svenska titeln Smärtans imperium –utkommer på svenska våren 2021. Baillie Gifford-priset för facklitteratur är ett årligt brittiskt bokpris för bästa facklitteratur på engelska. Det instiftades 1999. Prissumman är 50 000 pund, närmare 600 000 kronor.

En sjuk läkemedelsindustri och en familjs omåttliga girighet

Länge prydde namnet Sackler väggarna på världens mest prestigefyllda universitet och dito museum. Tack vare stora donationer förknippades den stenrika dynastin med Harvard, Oxford och Louvren. Vad som skapade förmögenheten var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de skygga mecenaterna plötsligt i fokus. Cirka en halv miljon människor har dött i den så kallade opioidkrisen – vilket ansvar bar de som har producerat preparatet?

Med Smärtans imperium har Patrick Radden Keefe skapat ett journalistiskt storverk, en berättelse om en sjuk läkemedelsindustri och en familjs omättliga girighet.

"Det här är journalistik i form av särklassig litteratur, det här är en framtida klassiker.”

Juryn imponerades starkt av arbetet med boken som bygger på över 200 intervjuer och mängder av research. Juryn prisar också modet att skriva boken men även språket med ”dess rena framåtdrivande berättarenergi”.

Om priset

Patrick Radden Keefe, född 1976, är till vardags reporter på The New Yorker. För Säg inget –en sann historia om mord och terror på Nordirland belönades han med The Orwell Prize 2019.

Utmärkelser Patrick Radden Keefe

  • Baillie Gifford-priset 2021
  • Tilldelad 2019 Orwell Prize for Political Writing
  • Årets bok i New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Chicago Tribune, Slate
  • En av Barack Obamas favoritböcker 2019
  • Årets historiebok 2019, Amazon.com
  • Årets fackbok, TIME Magazine
  • Nominerad till National Book Critics Circle Award for Nonfiction
  • Nominerad till National Book Award