Albert Bonniers Förlag, 2023-09-14

Foto: Mili Malinovic

Atefeh Sebdani nomineras till Flickapriset 2023

Atefeh Sebdani nomineras till årets Flickapris för boken Min hand i min. Priset delas ut av organisationen Plan International Sverige. Prismottagare utses av en namnkunnig jury och delas ut på Hotel At Six i Stockholm den 2 oktober.

Motivering lyder:

"Atefehs imponernade självbiografi Min hand i min har fångat våra hjärtan och vår uppmärksamhet med sin gripande skildring av en modig ung kvinna."

I juryn finns namn som före detta partiledaren Annie Lööf, Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar och Carl Björkman, Nordenchef för Bill & Melinda Gates Foundation.

Om Min hand i min

”Hon hade lovat mig att det alltid skulle vara jag och hon. Vi mot världen, vi i världen. Nu grät hon också och det stod människor omkring oss och tittade på. ’Snälla . . . mamma . . . sluta . . . snälla mamma . . . jag vill inte.’ ”

Varför överger man sina barn? Atefeh är fem år gammal när hennes mamma kramar henne farväl utanför en sliten buss på en dammig väg i öknen. Tillsammans med sina två småbröder smugglas Atefeh till Europa. Föräldrarna är soldater i en iransk motståndsrörelse och blir kvar i organisationens militärläger. I ett slag är femåringen mamma till sina bröder.

Min hand i min är en berättelse om att växa upp utan någon annan att hålla fast vid än sig själv, om missförhållanden som skickligt städas undan och om ett samhälle som misslyckas med att se det utsatta barnet. Men det är också en berättelse om en envist brinnande livskraft, och om modet att slutligen bryta sig fri.

Om Atefeh Sendani

Atefeh Sebdani, född 1986 i Esfahan, Iran, är ingenjör och har arbetat som digital strateg och affärsutvecklare inom tech. Hon bor i Stockholm, är en prisbelönt föreläsare och driver instagramkontot @atefeh_sebdani