Albert Bonniers Förlag, 2024-06-22

Foto: Nille Leander

Åsa Maria Kraft tilldelas Gunnar Ekelöf-priset 2024

Poeten Åsa Maria Kraft tilldelas årets Gunnar Ekelöf-pris. Hennes senaste diktsamling enkel cellulosa är en flödande diktsvit som berättar om en grupp pilgrimer som tar sin tillflykt till skogen. Priset delas ut på Sigtunastiftelsen lördagen den 14 september efter Gunnar Ekelöf-sällskapets årsmöte.

Motiveringen lyder:

"Åsa Maria Krafts diktning består av monomana, respektfulla projekt som för vår samtid frambesvärjer liv åt historien och hantverket, med noggrann känsla ikonografi och material. Den sakliga formen, med en egen inneboende klang, vittnar om undersökningar utan förutbestämt mål, där kultur möter natur och där myt, symbol och religiös vördnad tar gestalt av permafrost, tranor och trämadonnor."

I juryn ingick: Anders Claesson, Lotta Muth, John Swedenmark och Anna Säflund-Orstadius från Sällskapet, samt de externa kritikerna Amelie Björck och Sebastian Lönnlöv, ger följande prismotivering:

Om enkel cellulosa

En flödande diktsvit som berättar om en grupp pilgrimer som tar sin tillflykt till skogen under en kyrklig reformation när deras helgon och helgonbilder kullkastas. Där täljer de fram nya ansikten: Maria, Anna och Emerentia, Jesus mor, mormor och mormorsmor. Dessa kvinnor är både människor och helgonbilder, de är enskilda och de är många – och de är täljda i trä, av lönn och lind och ek, innanmätet endast bestående av enkel cellulosa.

fyllnaden i henne jag

karvar fram, om allt

hennes inre vet jag

inte mer än så, att det

för mig synes ljust gult

lite fuktigt strävt