Albert Bonniers Förlag, 2020-05-15

Foto: Thron Ullberg

Årets Selma Lagerlöfpris till Monika Fagerholm

Den finlandsvenska författaren Monika Fagerholm tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris 2020. Priset går till författare som verkar i Selma Lagerlöfs anda. Prissumman är på 100 000 kr och delas ut i augusti vid en ceremoni i Sunne.

Motiveringen lyder:

"För ett författarskap som med virtuos stämföring skildrar individer och grupper som strävar efter mening i en tillvaro som inte tillåter några stabila sammanhang, en värld med olyckan hängande i luften."

Bland tidigare pristagare: Kristina Sandberg, Lars Norén, Sara Stridsberg och Klas Östergren.

Om Monika Fagerholm

Monika Fagerholm är en finlandssvensk författare som är född i Helsingfors och numera bosatt i Tenala. Hon romandebuterade 1994 med den lovordade Underbara kvinnor vid vatten och är idag en av Finlands mest kända och framgångsrika författare. För sina böcker har Monika Fagerholm mottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser, bland annat Augustpriset 2005 och Svenska Akademiens nordiska pris 2016. Vid sidan av sitt författarskap har hon även forskat om Runeberg och Mirjam Tuominen. Hennes senaste roman Vem dödade bambi? utkom i september 2019.

Om Vem dödade Bambi?

Vem dödade bambi? är en berättelse om kvinnlig vänskap och konkurrens, om pojkar prisgivna åt varandra och om familjer som går sönder. I centrum av romanen finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats, en äldre, garvad placeringskonsult. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Det gamla brottet är egentligen utagerat. Men plötsligt återvänder Cosmo Brant, den alltid lika ivrige entreprenören, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi?