Albert Bonniers Förlag, 2020-06-25

Foto: Carla Orrego Veliz, Emelie Asplund

Arazo Arif och Lydia Sandgren krönikörer på Göteborgs-Posten

Två av vårens debutanter skriver krönikor i GP kultur i sommar: poeten Arazo Arif och romanförfattaren Lydia Sandgren. Krönikorna kommer att ha teman som våld, utopier och platser i Göteborg.

Lydia Sandberg i GP:

– Jag vill försöka skildra sådana där ställen som annars kanske glöms bort och sveps med i alla förändringar som sker. Göteborg är ju en stad som är i ständig omdaning, både i kulturen och bland människor och i hela stadsbilden. Platser uppstår och försvinner, det är jag på något sätt intresserad av.

Arazo Arif i GP

–Jag har också tänkt mycket på utopier. Efter kriser som till exempel coronakrisen finns det så många öppningar på alternativa sätt att leva. Att vi kan förändra allt som är dysfunktionellt. Som hur vi har ordnat våra liv, hur mycket tid man ska lägga på att jobba varje dag. Vi börjar se hur många strukturella problem vi faktiskt har och kan börja drömma lite grann om vad vi kan förändra.

Om Samlade verk

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, bokförläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.

Om Lydia Sandgren

Lydia Sandgren, född 1987, är psykolog och bosatt i Göteborg. Samlade verk är hennes debutroman.

Om mörkret inuti och fukten

En debutdiktsamling som skriver sig långt in i kroppen och i de relationer som möjliggörs och omöjliggörs genom det våld vi lever i. Arifs språk och bilder väjer inte för vare sig det skrämmande hårda, drypande äckliga eller kyligt vackra. Om kärlek, sex och våld är delar av samma sak, hur ska vi då kunna älska varandra?

Om Arazo Arif

Arazo Arif, född 1991, är poet, manusförfattare och multimedial konstnär. Dessutom driver hon podcasten "Looney Talks". Arif har en masterexamen i litterär gestaltning från Akademin Valand.