Albert Bonniers Förlag, 2021-01-14

Foto: Från vänster: Carla Orrego Veliz och Märta Thisner

Arazo Arif och Donia Saleh nomineras till debutantpris

Författarna Arazo Arif och Donia Saleh har nominerats till Borås Tidnings debutantpris 2021. Priset delas ut för tjugoförsta gången, med en prissumma på 150 000 kronor.

mörkret inuti och fukten

Arazo Arif diktsamling mörkret inuti och fukten har nominerats till priset med motiveringen: För en lyrisk berättelse om övergrepp och underkastelse där språkets list övervinner trauman.

mörkret inuti och fukten är en debutdiktsamling som skriver sig långt in i kroppen och i de relationer som möjliggörs och omöjliggörs genom det våld vi lever i. Arifs språk och bilder väjer inte för vare sig det skrämmande hårda, drypande äckliga eller kyligt vackra. Om kärlek, sex och våld är delar av samma sak, hur ska vi då kunna älska varandra?

Ya Leila

Donia Salehs debutroman Ya Leila har nominerats med motiveringen: För en kaxigt gnistrande roman om ung vänskap, maktrelationer och helröd feminism.

Ya Leila handlar om hur kamper verkar som varor i en kapitalistisk tid, om kärleken mellan två vänner och om ofrivilligt rätade ryggrader till följd arv, till följd av vår samtid.Leila och Amila är som ett huvud med två kroppar, de är i den djupaste symbiosen och samtidigt i den mest klaustrofobiska evigheten. De försöker vara odödliga och stänga ute parasiterna. Men hur skakas symbiosen när Leila faller för Glitterfittornas symbolpolitiska frestelser och drömmarna om vita väggar och tunna gardiner som fläktar. Hur hanterar man begäret att bli skrubbad bort från sig själv?

Om priset

Debutantpriset är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås och delades ut för första gången 2001. Prisutdelningen sker torsdagen 11 mars 2021 under en digital debutantdag med författarna i centrum.

Övriga nominerade är Hanna Johansson, Erik Lindman Mata och Annika Norlin.