Albert Bonniers Förlag, 2019-12-02

Foto: Fredrik Skogkvist

Anna Takanen utsedd till Årets sverigefinne

Författaren, skådespelaren och regissören Anna Takanen har utsetts till Årets sverigefinne för sin debutroman Sörjen som blev.

Årets sverigefinne utsågs av en jury och galan, som ägde rum på Finlandsinstitutet i Stockholm, direktsändes i P4 Sveriges Radio och Sisuradio. Den 22 december kommer galan även att sändas i tv.

Motiveringen lyder

”Med en finstämd och ömsint berättelse om sin pappa, som kom som krigsbarn till Sverige, och om hur det var att växa upp som barn till ett krigsbarn, för Anna Takanen in ett nytt perspektiv på denna folkförflyttning som berörde tiotusentals barn. Med sin bok "Sörjen som blev" har hon också inspirerat många med samma historia att sätta ord på sin egen berättelse.”

Sörjen som blev

Pappa Timo kommer 1942 som krigsbarn till Sverige. Han är då bara fyra år gammal. Hemma råder det finska fortsättningskriget där hans pappa har stupat vid fronten. När Timo blir sjuk i lunginflammation har hans mamma inte råd med medicin och skickar honom till Sverige. Tanken är att han ska återvända efter kriget, men tiden går och återföreningen blir aldrig av. Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin egen familjehistoria. Det är en berättelse om pappa Timo, om den finska och den svenska familj­en, och om hur det är att vara barn till ett krigsbarn.

Anna Takanen

Anna Takanen, född 1968, är verksam som skådespelare och regissör. Hon har också varit konstnärlig ledare, vice vd och teaterchef på Göteborgs Stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern.