Albert Bonniers Förlag, 2021-06-15

Foto: Klar G.

Anna Takanen tilldelas Riddartecknet av Finlands Lejons orden

Författaren, skådespelaren och regissören Anna Takanen tilldelas utmärkelsen Riddartecknet av Finlands Lejons orden FLO R. Medaljen delas ut av Republiken Finlands president. Läs mer här.

Anna Takanen, född 1968, är verksam som skådespelare och regissör. Hon har också varit konstnärlig ledare, vice vd och teaterchef på Göteborgs Stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern. Anna Takanen har tidigare utsetts till Årets sverigefinne för sin debutroman Sörjen som blev. Boken har också utsetts till årets bok i Hela Halland Läser.

Om Sörjen som blev

Pappa Timo kommer 1942 som krigsbarn till Sverige. Han är då bara fyra år gammal. Hemma råder det finska fortsättningskriget där hans pappa har stupat vid fronten. När Timo blir sjuk i lunginflammation har hans mamma inte råd med medicin och skickar honom till Sverige. Tanken är att han ska återvända efter kriget, men tiden går och återföreningen blir aldrig av. Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin egen familjehistoria. Det är en berättelse om pappa Timo, om den finska och den svenska familj­en, och om hur det är att vara barn till ett krigsbarn.