Albert Bonniers Förlag, 2020-01-26

Foto: Ewa Stackelberg

Anna-Karin Palm nomineras till DN:s kulturpris

Anna-Karin Palm är en av de nominerade till DN:s kulturpris 2020. Tidningen väljer ut fem konstnärer inom litteratur, film, konst, musik och scenkonst. Anna-Karin Palm har lyst upp kulturåret 2019 med sin biografi över Selma Lagerlöf Jag vill sätta världen i rörelse.

Motiveringen lyder:

"Med romanförfattarens nerv ger Anna-Karin Palm en ny energi till biografigenren. Hon analyserar liv och verk med känslighet och skarpsinne: fram träder en dold offentlighet av intellektuella kvinnor och en så levande Selma Lagerlöf."

Pristagaren offentliggörs vid en ceremoni den 3 februari. Priset är på 50 000 kronor samt skulpturen "Lilla regnet" av Eva Lange. Övriga nominerade är Leva Akin (Film), Livia Millhagen (Scen), Niki Lindrooth (Konst) samt Sara Parkman (Musik).

"En författare som med stor berättarkonst gjutit nytt liv i Selma Lagerlöf"

Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. I Jag vill sätta världen i rörelse skriver Anna-Karin Palm med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

Läs en intervju med författaren på SelmaStories.

Om författaren:

Anna-Karin Palm är född 1961 och uppvuxen i Stockholm. Efter studier i litteraturvetenskap, filosofi och engelska debuterade hon med romanen Faunen 1991, och med Målarens döttrar (1997) fick hon sitt genombrott. Hon har givit ut romaner, noveller, essäer och barnböcker, senast utkom novellsamlingen Jaktlycka 2014. Anna-Karin Palm bor i Stockholm och norra Hälsingland.