Albert Bonniers Förlag, 2019-11-13

Foto: Ewa Stackelberg

Anna-Karin Palm nominerad till Stora fackbokspriset

Anna-Karin Palm är en av de sex som nominerats till Stora fackbokspriset 2019 för sin biografi om Selma Lagerlöf: Jag vill sätta världen i rörelseBakom priset, som delas ut årligen, står Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. Prissumman är 125 000 kronor.

Läs en intervju med författaren på SelmaStories.

Anna-Karin Palm är född 1961 och uppvuxen i Stockholm. Efter tolv år i waldorfskola läste hon litteraturvetenskap, filosofi och engelska till en fil kand vid Stockholms universitet. Hon påbörjade också en forskarutbildning i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, som dock avbröts vid romandebuten. Efter debuten har hon, vid sidan om författarskapet, arbetat som frilansande förlagsredaktör, lektör och kulturskribent.

Jag vill sätta världen i rörelse

Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. QAnna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen. Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.