Albert Bonniers Förlag, 2021-02-01

Foto: Caroline Andersson Renaud

Anna Hallberg nomineras till Sveriges Radios Lyrikpris 2021

Nu är det officiellt vilka fem titlar som nomineras till Sveriges Radios Lyrikpris 2021. Poeten och litteraturkritikern Anna Hallberg är en av de nominerade. Hon nomineras för sin senaste diktsamling Under tiden. Priset delas ut under Litteraturveckan i P1 i april. Då avslöjas även vilka som tilldelas Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris.

Motiveringen:

"Under tiden nomineras för att den oförtröttligt söker orden som fyller vardagen med innebörd. I ett sönderfallande språk med enastående precision får sorgearbetet elektrisk laddning. Lika oförsonligt som ömt betraktas livets vassa kanter och fångas alla nyanser av grått."

Om priset

Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Prissumman är på 30 000 kronor. Första pristagaren var Nelly Sachs 1958. 2020 belönades Johan Jönson för Marginalia/Xterminalia.

Årets samtliga nominerade författare: Helena Boberg, Krister Gustavsson, Anna Hallberg, Birgitta Lillpers och Börje Lindström.

Om Under tiden

Det finns en öppenhet i rädslan och kärleken och våldet, en rak stillhet. Att bära genom korsningen, tunnelbanan, begravningar, förvirringen. Att bära matkassarna. Ett omhändertagande som sker och inte sker. Att göra förlusten synlig. Om att hålla och att gå. "Under tiden" är en diktsamling i tre delar. Texten kliver igenom boken och ut.

Om Anna Hallberg

Anna Hallberg, född 1975 i Härnösand, poet och litteraturkritiker, debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Friktion 2001. Hon har tilldelats ett flertal priser och nominerats två gånger till Nordiska rådets litteraturpris. Anna Hallberg är bosatt i Dalen, Stockholm.