Albert Bonniers Förlag, 2023-02-21

Foto: Thron Ullberg

Alex & Sigge prisas av Expressen

Alex Schulman och Sigge Eklund tilldelas Björn Nilsson-priset för Alex & Sigges podcast. Priset delas ut av Expressens kulturredaktion.

Motiveringen:

”När denna duo växeldrar från var sin sida Atlanten går ingen säker. En dålig snigel kan rymma en hel värld och en låtlista gömma en själ. Varje vecka slår vi läger vid deras observatoriekulle – och det vi hör är den nya tidens kultursida.”

Läs en intervju.

En glad och stolt Alex Schulman i Expressen:

– Jag och Sigge har poddat i 11 år, och det här är första gången som den så kallade kulturvärlden uppmärksammar det vi gör. Jag önskar att man kunde säga att man skiter i vilket, men så är det förstås inte.

Läs en intervju med duon.

Alex Schulman, född 1976, debuterade 2009 med Skynda att älska och 2016 kom romanen Glöm mig som blev Årets bok 2017. Bränn alla mina brev utkom 2018 och bygger på bevarade dagböcker och brev mellan hans mormor Karin Stolpe och författaren Olof Lagercrantz.

Romanen Överlevarna utkom 2020 och nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris. Hans senaste bok Malma station utkom 2022 och nominerades till Adlibrispriset 2022.

Alex Schulmans böcker har sålt i mer än en miljon exemplar i Sverige. Sedan 2021 är han även krönikör på Dagens Nyheter. 2021 utsågs Alex Schulman till Årets Värmlandsförfattare.

Om Malma station

Fem personer är på resa genom Sverige: ett gift par i kris, en ensamstående far och hans dotter, och en kvinna som söker svaret på en gåta som hennes mamma lämnat efter sig.

De reser alla mot Malma station och varken de eller läsaren vet hur deras öden hänger samman, eller anar att det som händer på slutdestinationen kommer att omdefiniera deras liv. Malma station är en drabbande berättelse om familjehemligheter och oförrätter som gått i arv genom generationer – och jakten på sanningen som kan förändra allt.

Om Överlevarna

”Han trycker telefonen hårt mot örat. Varför ingriper han inte? Han ser ner för slänten som mynnar ut i sjön. Han ser ladan och bastuhuset och uteplatsen med de vita plaststolarna, grusstigen som leder upp för berget. Han ser konturerna av bröderna som försöker döda varandra, en enorm slutscen vid det vattenbryn som varit fonden för hela historien. Det är ingen värdig final, men kanske väntad. Hur hade de annars tänkt att detta skulle sluta?”

Tre bröder åker tvärs över landet, för att sprida sin mors aska vid torpet som ingen av dem besökt på tjugo år. Överlevarna är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen.