Albert Bonniers Förlag, 2020-11-13

Ålevangeliet utnämns av Publishers Weekly till en av årets bästa böcker

Patrik Svensson och Ålevangeliet fortsätter att skörda framgångar internationellt. I USA har Publishers Weekly nyligen utnämnt Ålevangeliet till en av 2020 års bästa böcker. Utöver har den nominerats till Good Reads Choice Awards samt Carnegie Medal of Excellence 2021.

Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.

Men Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Sagt om boken

Patrik Svensson, foto Emil Malmborg

”Underbar bok om mystiska ålen – och om oss.” Svenska Dagbladet

”Är den värd all denna uppståndelse? Det korta svaret är ja. Patrik Svensson har hittat ett unikt och oväntat ämne och förvandlat det till en stabil, strävsam och starkt gripande bok.”  Björn Wiman, Sydsvenskan

”Om denna märkliga skapelse har Patrik Svensson skrivit en ömsint, spränglärd, vacker och egensinnig bok som redan på de första sidorna övertygar den mest inbitne stadsmänniska och fiskeanalfabet om nödvändigheten att ägna just ålen en litterär hyllning.”
Jens Christian Brandt, Dagens Nyheter

”… detta är oupphörligt fascinerande läsning. Min förundran inför ålen bara växer i takt med att kunskapen gör det.”
Therese Eriksson, VI LÄSER.

”Och det är verkligen en fascinerande debut som är lika svår att genrebestämma som den är att lägga ifrån sig. En blandning av filosofisk essä, populärvetenskaplig sakprosa, kulturhistoria, klass- och uppväxtskildring som med olika fångstmetoder försöker nagla fast sitt hala studieobjekt, den europeiska ålen: anguilla anguilla.”  Mats Kolmisoppi, Göteborgs-Posten

”Det är sann läslycka att följa Svenssons slingrande resa i den utrotningshotade ålens kölvatten.” Jenny Lindh, M Magasin

”... existentiellt svindlande och kunskapsdiger debutbok.”  Peter Fröberg Idling, VI

”... en bok som helt enkelt är förtjusande.” Kulturnytt, Sveriges Radio

Om Patrik Svensson

Patrik Svensson är född 1972 i Kvidinge. Han arbetar som journalist på Sydsvenskans kulturredaktion, och är bosatt i Malmö. Ålevangeliet är hans debut som sålt till över 30 länder. Patrik Svensson tilldelas Augustpriset 2019 i kategorin Årets svenska fackbok. 

Lyssna på Patrik i Pocketpodden

Lyssna på Patrik i Sommar i P1