Albert Bonniers Förlag, 2022-04-14

Foto: Folkoperan

Ålevangeliet på Folkoperan

Den 27 april har Patrik Svenssons Augustprisbelönade succéroman Ålevangeliet urpremiär på Folkoperan i Stockholm. Operaformatet av Ålevangeliet är ett nyskrivet oratorium för solister, kör och orkester på Folkoperan. Librettot är skrivet av Stina Oscarsson, musiken komponerad av Emmy Lindström och Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell står för regin. Mer information om föreställningen och biljettköp.

Tobias Theorell, regissör:

– Det är en spännande utmaning att ta sig an denna tolkning av Patrik Svenssons poetiska, hisnande bok om ett Sverige och en värld i akut förändring. En bok älskad av många. Med Stina Oscarsons libretto och Emmy Lindströms vackra, klangfulla musik ställer vi de stora frågorna i en spännande scenisk form.

Om Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta. Men Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Om Patrik Svensson

Patrik Svensson är född 1972 i Kvidinge. Han arbetar som journalist på Sydsvenskans kulturredaktion, och är bosatt i Malmö. Ålevangeliet är hans framgångsrika debut som sålt till över 30 länder.