Albert Bonniers Förlag, 2023-12-12

Foto: Stina Östlund, Thron Ullberg

Albert Bonniers Förlag ger ut biografi om Ruben Östlund

Journalisten och författaren Mårten Blomkvist skriver en biografi om Ruben Östlund, en av världens just nu mest framgångsrika regissörer och manusförfattare. Biografin, som ännu inte har någon titel, planeras utkomma 2026.

Ruben Östlund:

– Jag blev lycklig när jag fick frågan om bokprojektet av Mårten. Är det inte en fåfäng dröm många går och bär på att någon skall skriva en bok om en? Sedan tycker jag att Mårtens böcker om Bo Widerberg och Roy Andersson är fantastiska och en viktig del av det svenska filmarvet. Mycket av min syn på film har jag ärvt från Bo via Roy och deras medarbetare Kalle Boman, därför känns det också lite naturligt att det blir så här. Vi får se vart Mårten vill ta det men jag vill bjuda in honom att ocensurerat ta del av arbetet med nya filmen. Det vore fint att få visa upp sammanhanget av människor som finns kring filmerna och ta med honom på min blygsamma målsättning att vi skall bli de första som vinner tre Guldpalmer i rad.

Utöver Guldpalmen (2017 och 2022) har Ruben Östlund även tilldelats fyra European Film Awards. Hans senaste film Triangle of Sadness (2022) nominerades i tre Oscarskategorier: bästa regi, bästa originalmanus och bästa film. The Square (2017) nominerades till bästa icke-engelskspråkiga film. Ruben Östlund har sammanlagt mottagit sex Guldbaggar.

Mårten Blomkvist har film som specialområde och skriver för Dagens Nyheter. Han gör även filmprogram i Sveriges Radio och har skrivit för en rad olika tidningar. 2011 utkom hans biografi över Bo Widerberg: Höggradigt jävla excentrisk och i våras utkom hans biografi över Roy Andersson: Sånger från folkhemmet.

Mårten Blomkvist:

Ruben Östlunds filmer är fantastiska. Han tänker eget och han tänker stort. Han är både konstnär och strateg. Det ska bli roligt att försöka fånga den personligheten. Mycket i Rubens filmer bygger på sådant han själv upplevt eller fått höra om. Han tycks ständigt på spaning efter stoff, i kompisgängen som var betydelsefulla under uppväxten, i relationer där hans partners genom åren inspirerat, i hans och producenten Erik Hemmendorffs lärlingsartade umgänge med förebilderna Roy Andersson och Kalle Boman. Ruben Östlund har gjort en dygd av att bolla idéer, det kommer att vara många människor inblandade i den här boken.

Förläggare för den kommande biografin är Kerstin Almegård:

– Jag är mycket stolt över att få vara förläggare för den kommande biografin om vår internationellt framstående filmregissör Ruben Östlund, författad av en av Sveriges skickligaste filmskribenter Mårten Blomkvist. Den kombinationen känns oslagbar. Att få djupdyka i Rubens liv och verk ska verkligen bli spännande och jag ser fram emot att dela denna berättelse med läsare och filmälskare världen över.

Albert Bonniers Förlag förvärvade de svenska rättigheterna från William Crona på Albatros Agency.