Albert Bonniers Förlag, 2024-04-11

Albert Bonniers Förlag ger ut Aleksej Navalnyjs memoarer Patriot, 22 oktober 2024

Albert Bonniers Förlag ger ut Aleksej Navalnyjs memoarer, Patriot. Utgivningsdag är 22 oktober 2024.

Navalnyj började skriva Patriot kort efter att han blev förgiftad år 2020. Boken är historien om hans liv; hans ungdom, hans aktivism, hans äktenskap och familj samt hans kamp för rysk demokrati och frihet i skuggan av en supermakt, fast besluten att tysta honom. Boken uttrycker Navalnyjs fasta övertygelse att förändring är möjlig, och kommer att ske.

I boken, som innehåller aldrig tidigare skådad korrespondens från fängelset, beskriver Navalnyj sin politiska karriär, de många mordförsöken han och de människor som stod honom närmast utsattes för och den obevekliga kamp han förde mot en alltmer diktatorisk regim.

Navalnyjs änka, Julija Navalnaja:

– Den här boken visar på Aleksejs livsgärning, hans outtröttliga engagemang i kampen mot diktaturen – en kamp han gav allt för, inklusive sitt liv. Som läsare får man lära känna mannen jag älskade djupt – en man med stark integritet och orubbligt mod. Att dela hans berättelse hedrar inte bara hans minne utan inspirerar även andra att stå upp för det som är rätt och att aldrig tappa tron på de värderingar som verkligen betyder något.

Patriot, Navalnyjs sista brev till världen, är skriven med den passion, kvickhet, uppriktighet och mod som han hyllades för. Boken är en gripande skildring av hans sista år i världens mest brutala fängelse, en påminnelse om vikten av individens frihet och en uppmaning att fortsätta kampen som han offrade sitt liv för.

Boken ges ut samtidigt över hela världen den 22 oktober.