Albert Bonniers Förlag, 2019-04-29

Foto: Emelie Asplund

Åke Edwardsons Rum nummer 10 blir amerikansk film

Rum nummer 10 är den första av Åke Edwardsons böcker om Erik Winter som blir film. I filmavtalet ingår ett flertal av titlarna i serien. Serien har tidigare filmatiserats av Sveriges Television och visats i internationellt. Rum nummer 10 är den sjunde boken i serien och utkom 2005. Åke Edwardsons böcker har sålt sammanlagt 7 miljoner exemplar och utkommit på närmare 30 språk.

Åke Edwardson:

– Hollywood är förstås alltid spännande. Erik Winter är en karaktär som inte lägger sig ner och dör utan fortsätter i nya inkarnationer. Det är nästan så att den här dealen ger mig inspiration till att skriva en ny Winterroman! Jag har en idé.

Om boken:

Allt kommer tillbaka. När Erik Winter kallas till ett hotellrum i Göteborg blir han påmind om något. Han kommer snabbt på vad: ett av hans första fall, som han aldrig lyckades lösa. Det handlade om en kvinna som försvann. Den sista natten tillbringade hon just i det här rummet. Winter såg något då, för arton år sedan. Något han vet att han borde förstått, kunnat tolka, men missade. Sakta går det upp för honom att det han inte såg den gången också kan ha betydelse för fallet med den döda kvinnan. Har de två kvinnorna något mer gemensamt än rum nummer 10? Erik Winter drar igång utredningen kring den 29-åriga Paula Ney samtidigt som det gamla fallet rullar fram ur polishistorien. Det var då som Winter och Halders, Ringmar och de andra träffades första gången. Allt kommer tillbaka. Och så inträffar ännu ett mord.

Har arbetat med den nya romanen i sex år

I höst är Åke Edwardson aktuell med en ny bok: Bungalow. Romanen är hans 25:e bok och största satsning hittills. I den starkt känslomässiga skildringen kombineras två av spåren i Edwardsons prosa, det urbana och landsbygden.

Om Bungalow:

Kalle Edwards är tillbaka i Sydostasien. Orsaken: hans dotter Jenny är försvunnen. Senaste livstecknet kom från Bangkok, där hon bodde på ett backpackerställe och sms:ade att hon skulle fortsätta till Malaysia och snart höra av sig igen. Det var över en månad sedan. Nu är hennes mobil avstängd. Kalle beslutar sig för att flyga till the Big Mango och söka. När Kalle var 20 gjorde han en årslång resa från Istanbul till Bali. Nu har Jenny gett sig iväg i hans fotspår. I sitt sökande återvänder Kalle till platser där han var 45 år tidigare. Den unge mannen och den medelålders i samma liv. Hur blev livet? Vad blev det av honom? Vem är han? Och vem är egentligen Jenny? Sökandet efter Jenny varvas med scener ur Kalles uppväxt i 60-talets Småland: barndomen präglad av den dysfunktionella familjen, uppbrottet från det lilla samhället. Hans försök att bilda familj och att vara pappa. En roman om livsval, försoning och det förflutnas långa skuggor.