Albert Bonniers Förlag, 2022-11-16

Adlibrispriset 2022 – de kan bli årets böcker

Här är böckerna från Albert Bonniers Förlag som nomineras till Adlibrispriset 2022. Adlibris jury har fattat beslut och nu kan alla bokälskare i Sverige rösta fram sina favoritböcker.

Priset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori. För att bli nominerad 2022 krävs att boken ska ha givits ut i Sverige under 2022.

Priset delas i år ut i 9 kategorier: Årets deckare, Årets roman, Årets facklitterära bok, Årets ungdomsbok, Årets kokbok, Årets feelgood, Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år samt Årets debut. 

Du kan rösta fram till 8 december.

Rösta här.

Årets roman

Malma Station av Alex Schulman

Fem personer är på resa genom Sverige: ett gift par i kris, en ensamstående far och hans dotter, och en kvinna som söker svaret på en gåta som hennes mamma lämnat efter sig.

De reser alla mot Malma station och varken de eller läsaren vet hur deras öden hänger samman, eller anar att det som händer på slutdestinationen kommer att omdefiniera deras liv. Malma station är en drabbande berättelse om familjehemligheter och oförrätter som gått i arv genom generationer – och jakten på sanningen som kan förändra allt.

Årets deckare

Spindeln av Lars Kepler

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu. En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.

Årets feelgood

Hjärtats land av Nora Roberts

Iona har drömt om Irland ända sedan först hörde sin mormors berättelser om gröna kullar och urgamla legender. Kanske är det här hon för första gången kommer att känna sig hemma? Men Ionas ankomst från Amerika väcker mörka krafter till liv, krafter som förföljt släkten O’Dwyer i århundraden. Tillsammans med sina nyvunna vänner tvingas hon in i en kamp på liv och död.

Årets debut

Åttonde huset av Linda Segtnan

En majkväll 1948 tar nioåriga Birgitta Sivander ett steg in mellan trädstammarna och försvinner. Strax före gryningen hittas hon död i ett dike i skogen. Sjuttio år senare läser Linda Segtnan av en slump en tidningsnotis om det olösta mordet i skånska Perstorp. Någonting manar henne att söka djupare i Birgittas öde. Hon vänder sig till arkiven, men närmar sig samtidigt historien med en öppenhet för det okända.