Albert Bonniers Förlag, 2019-02-14

Foto: Sara Mac Key

Aase Berg, aktuell med Haggan: ”Jag vill reclaima den kvinnliga ilskan”

Aase Bergs nya roman Haggan är en stridsskrift för kvinnlig frihet, för den som fått nog av underordning i kärlek. Romanen uppmanar alla kvinnor att vägra behaga och att våga vara ful och besvärlig. Haggan är en äktenskapsskildring och ett triangeldrama. Aase Berg är tydlig med att hon inte moraliserar över otrohet utan att hon vill skildra triangeldramat ur ett perspektiv som ger en större bild.

Varför behövs en bok om Haggor?

– För att jämställdheten fortfarande är urusel på det psykologiska planet, även om det inte är fullt så illa på det ekonomiska. Kvinnor är än idag otroligt bra på att uthärda och låta män normalisera oacceptabla beteenden. Ojämställdheten smygs in i det allra innersta av privatlivet, säger Aase Berg.

Läs SelmaStories intervju med Aase

Aase Berg medverkar i ett scensamtal på Årets Selma 2019 den 8 mars. Evenemanget på Södra Teatern är utsålt.

Om Haggan

Thelma och Victor älskar bortom tid och rum. Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnadernas gap, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om Frihet och Integritet.

Om Aase Berg

Aaase Berg, född 1967 och bosatt i Stockholm, debuterade 1997 med diktsamlingen Hos rådjur och har därefter gett ut både lyrik, essäer och en ungdomsbok. Aaase Berg är även litteraturkritiker. Hon har tilldelats Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och Aftonbladets litteraturpris.

Läser just nu

Helena Granströms Standardmodellen. Meg Wolitzers Hustrun och Anna Kinberg Batras Inifrån.