Albert Bonniers Förlag, 2023-02-27

Foto: David Möller, Agaton Ström, Märta Thisner

2023 års mottagare av arbetsstipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare

Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare har för 2022 delat ut arbetsstipendier till Merima Dizdarević, Malin Ekman och Mimmi Jensen Gellerhed.

Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare instiftades 1947 och är ett arbetsstipendium som delas ut till författare utkomna hos Albert Bonniers Förlag eller Wahlström & Widstrand. Juryn för har bestått av Lotta Aquilonius (donatorsrepresentant), Tova Gerge och Jerker Virdborg.

Om Merima

Merima Dizdarević, född 1983 i Jugoslavien (Bosnien och Hercegovina), är bosatt i Malmö. Hon arbetar med en multidisciplinär och flerspråkig konstnärlig praktik och har en masterexamen i litterär gestaltning från HDK Valand. långt från ögat långt från hjärtat är hennes debut.

Om boken

Nu är de här
den ena heter Hamn den andra Adriatiska Havet

långt från ögat långt från hjärtat är en maximalistisk poetisk hybridtext som rör sig fram och tillbaka mellan Hercegovina och norra Sverige, mellan Malmö och Adriatiska havet. Den skildrar ett tillstånd av att vara överallt och ingenstans samtidigt – både här och där, då och nu. Vatten är centralt i boken, som den stora bädden eller graven för allt; det som kan bära allt, ta allt och ge allt. Texterna arbetar samtidigt med det motbjudande och vackra, det smärtsamma och njutningsfulla, med det komplexa i relation till det inordnade, som ett sätt att möjliggöra ett polyfont uttryck. Smärtpunkterna är inlemmade i form och natur, men innebär det att de går att uthärda?

Om Malin

Malin Ekman, född 1987, är journalist, verksam som USA-korrespondent för Svenska Dagbladet. Allt som jag finner i er ska jag finna i mig är hennes skönlitterära debut.

Om Allt jag finner i er ska jag finna i mig

"Det går en röd tråd genom mormor, mamma och mig och den går inte att klippa av. Allt är redan bestämt. Insikten sitter i kroppen: i benen, bröstet, blodet."

Mamma säger att man kan dö när som helst, så det gäller att ta vara på livet, det är ingen idé att ångra sig. Men för Anna är tillvaron färgad av overklighetskänslor och oro, och hon vet vad mormor tycker om mammas livsval. Allt jag finner i er ska jag finna i mig är en hudlös roman om att vara barn, om det vi ärver från våra föräldrar och om det som till sist måste bli sagt.

Om Mimmi Jensen Gellerhed

Mimmi Jensen Gellerhed, född 1970, är uppvuxen i Östergötland och bosatt i Stockholm. Vaken är hennes debut.

Om Vaken

Tess parkerar husbilen på tomten där barndomshemmet en gång stod. Huset brann ner för någraår sedan. Grannen Pelle i brynja bjuder på hembränt, stickar och röker sig mot döden. Han somvarit hennes trygga punkt. I byn möter hon männi-skorna från förr, som hoppades att hon aldrig skulle återvända. Enda vännen Minou drunknade när isen brast. Tess drabbar orten igen, skoningslöst. Byborna vill att hon åker men Tess har beslutat sig för att stanna. De behöver henne.

Vaken är en kärv debutroman om att försöka älska när man aldrig blivit älskad, om att frodas i kaos och sönderfall. Om att se det som sin uppgift att rädda dem som inte vill bli räddade.