Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Pappa Pralin

Författarbilder

258225 258226 258228 258227 260757 258223 258224 258230

Pappa Pralin

Köp

”… är det här något så ovanligt som en intensivt levande kärleksroman.”
Annelie Jordahl, Expressen
”som ett slag i magen”
Aftonbladet
Det här är berättelsen om Andrea, under åren mellan tjugo och tjugofem. Åren då hon är på sjukhus, då hon gifter sig, och då den stora kärleken går snett. Andrea som har en centrifug i magen, och fjärilar, och choklad, piller, sorg, en massa rädsla, och Casper. Och längtan. Hur hänger allt i hennes röriga liv ihop, undrar hon. Hänger det ihop? Kanske finns alltid chansen att börja om. "Är det här scen ett? Är det här allting börjar?" - är en fras som återkommer i berättelsen.
Anna Jörgensdotters debutroman från 2002 är på många sätt tidstypisk i sin skildring av en trasig och förvirrad ung människa som växer upp under 70- och 80-talet; med ingredienser som utanförskap, mobbning och otrygghet och längre fram ätstörningar, psykvård, missbruk. Det som gör den unik är det sällsynt levande och roliga sätt den är berättad på; här går ont och kul och varmt och mörkt hand i hand. Anna Jörgensdotters kombination av auktoritet och rörlighet i språk och berättargrepp inger samma känsla av tonträff och frihet som Monika Fagerholms "Underbara kvinnor vid vatten" gjorde när den kom. Hon vrider och vänder på berättelsen, leker med språket och drar med stort allvar in oss i Andreas värld.
Pappa Pralin är en vildvuxen och intensiv berättelse som många unga människor kan känna igen sig i.


”Ett fullkomligt formuleringsjubel.”
Sanna Wikström, Gefle Dagblad

”En roman som fångar in mig så att jag inte kan sluta läsa, måste få veta hur det går, måste få följa Andrea till det bittra slutet – eller kanske till en ny början? En så fullödig bok där varje ord, varje mening, varje tanke känns viktig, unik och ändå så bekant och allmängiltig. En stor begåvning har sett dagens ljus och jag längtar redan till nästa roman…”
Paula Karlstam, Upsala Nya Tidning

”Med djup och stor insikt om vad det är att vara flicka, ung kvinna och med modet att beskriva detta in i sina mest hudlösa glipor”
Agneta Rosendal, Nerikes Allehanda

”'Pappa Pralin' skiljer sig ur mängden med sin förening av djupt allvar och stilistisk lekfullhet, humoristisk distans och hudlös närvaro, naivistisk spontanitet och ironisk skärpa. Främst är det en intensiv kärleksberättelse ur en trasig människas perspektiv och en allmängiltig skildring av en ung kvinnas sökande efter sin identitet”
Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

”Anna Jörgensdotter har en fantastisk talang. Det upphetsande, nästan tonårigt flämtande dagboksspråket har i hennes händer mognat till ironier och blixtsnabba, lätt nojiga perspektivkast.”
Martin Aagård, Östgöta Correspondenten

Recensionsdatum 2012-08-28
Mer om...
 • Författare

  Anna Jörgensdotter
 • Recensionsdatum:

  2012-08-28
 • ISBN:

  9789100133306
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2012
Författaren
Anna Jörgensdotter

Foto: Sara Mac Key

Anna Jörgensdotter

Anna Jörgensdotter är född 1973 i Sandviken. Hon är bosatt i Kungsgården strax intill Sandviken, och arbetar som frilansskribent. Anna Jörgensdotter har uppträtt som livepoet under flera år; våren 2002 debuterade hon med romanen Pappa Pralin .

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...