Jane Eyre - Albert Bonniers Förlag
Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Jane Eyre

Köp

"Läsare, om du inte ännu upptäckt den unika röst som finns hos Charlotte Brontës Jane Eyre, så har du ett alldeles särskilt nöje framför dig."  Joyce Carol Oates

Jane Eyre,  är Charlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.

Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia och har under åren kommit ut i flera utgåvor, samt filmatiserats. Jane Eyre är en både skarpsinnig och romantisk berättelse om kärlek men den är också ett försvar för kvinnans rätt till lika värde.
Jane Eyre kom i nyöversättning 1999 av Gun-Britt Sundström, en lysande översättning som ligger till grund för denna utgåva.

Recensionsdatum 2013-12-30
Mer om...
 • Originaltitel:

  Jane Eyre
 • Författare

  Flera författare
 • Recensionsdatum:

  2013-12-30
 • ISBN:

  9789100141240
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Översättare:

  Gun-Britt Sundström
 • Utgivningsår:

  2013
 • Mediakontakt:

  Bonnierförlagen Press
Författaren
Charlotte Brontë

Charlotte Brontë

Charlotte Brontë föddes 1816 i Haworth, Yorkshire. De två övriga systrarna Brontë Emily ( Svindlande höjder ) och Anne föddes 1818 respektive 1820. Tillsammans med sina två systrar publicerade hon 1846 boken "Poems by Currer, Ellis and Action Bell" Currer Bell var den pseudonym Charlotte Brontë använde också när hon publicerade sin debutroman Jane Eyre. 1854 träffade Charlotte Brontë den man, pastor Nicholls, hon sedermera gifte sig med. Året där på dog hon av sviterna efter en lunginflammation. Charlotte Brontës barndomshem i Haworth är numera ett mycket populärt och välbesökt turistmål.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...