Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Flickan och skulden

"Mardrömmen är verklighet. Alla borde läsa den här boken."
Aftonbladet

Flickan och skulden

En bok om samhällets syn på våldtäkt
Utökad nyutgåva av 2000-talets viktigaste bok om mäns våld mot kvinnor
Köp

Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underlivet. På stan kallas hon för "kryckhoran". Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det: "Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor på sig."
Det sexuella våldet har alltid funnits. Men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans - och mannens - rätt som härskar?
I Flickan och skulden redovisar Katarina Wennstam, tidigare kriminalreporter på SVT, ett förkrossande material kring ett antal uppmärksammade gruppvåldtäktsmål. Med lika mycket ursinne som medkänsla berättar hon om de övergrepp som äger rum mitt i vår upplysta vardag.
Flickan och skulden var en av de mest omdebatterade böckerna under 2003. Boken blev nominerad till Augustpriset och tilldelades flera priser, bl a Advokatsamfundets Journalistpris. Denna 2012 års nyutgåva har reviderats och utökats med nytt material.

Recensionsdatum 2012-08-29
Mer om...
 • Författare

  Katarina Wennstam
 • Recensionsdatum:

  2012-08-29
 • ISBN:

  9789100132965
 • Genre:

  Samhälle och politik
 • Utgivningsår:

  2012
 • Omslagsformgivare:

  Miroslav Sokcic
Författaren
Katarina Wennstam

Foto: Martin Stenmark

Katarina Wennstam

Katarina Wennstam slog igenom med sina två reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor Flickan och skulden (2002) och En riktig våldtäktsman (2004). Hon har sedan dess givit ut romanerna Smuts (2007), Dödergök (2008) och Alfahannen (2010), som sålt i sammanlagt närmare en halv miljon exemplar.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...