Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Svärdet och spiran

Författarbilder

258088 258089

Svärdet och spiran

Köp

"Men hela tiden gnagde en fråga inom mig: Varför byggdes dessa kyrkor?"

Så förklarar Ken Follett hur en internationellt framgångsrik thrillerförfattare valde att skriva en 1100-sidig roman om ett medeltida katedralbygge. Han var tvungen att ta reda på hur dessa människor överskred sin tids teknologiska och ekonomiska gränser. Hur gick det till när det medeltida Europa trotsade tyngdlagen och skapade byggnader lika märkliga som pyramiderna, Eiffeltornet eller Taj Mahal?

Resultatet, Svärdet och spiran, kom ut första gången 1989 och är en äventyrsroman av samma storslagna dimensioner som en medeltida katedral. Med bred pensel målar Ken Follett upp medeltidens myllrande och färgstarka värld av bönder och herrar, riddare och munkar. 1100-talets grymma värld där skampålen stod mitt på torget, där varje sår var dödshotande och barnen fick svälta ihjäl. En värld av makthunger, religiös fanatism, skönhetstörst, okunskap och vanliga hyggliga människors försök att klara sig från den ena dagen till den andra. I en berättelse som sträcker sig över en mansålder skildrar Follett hur människorna i Kingsbridge tar sig an det väldiga projektet att resa kristenhetens högsta katedral.

Mustigt och rättframt skildras hur den styvnackade prior Philip och hans byggmästare Tom styr Kingsbridge förbi alla tidens blodiga blindskär i form av politiska intriger, hungersnöd, inbördeskrig, besynnerliga teologiska tvister och adelns hänsynslösa utnyttjande av sina bönder. Samtidigt som bygget växer sig allt högre, pågår det mänskliga livet som alltid, med kärlek, åtrå, nyfikenhet, avundsjuka och hat.

Recensionsdatum 2015-01-30
Mer om...
 • Originaltitel:

  The Pillars of the Earth
 • Författare

  Ken Follett
 • Recensionsdatum:

  2015-01-30
 • ISBN:

  9789100153700
 • Genre:

  Deckare
 • Översättare:

  Gunilla Lundborg
 • Utgivningsår:

  2015
 • Serie:

  Katedralserien
Författaren
Ken Follett

Foto: Olivier Favre

Ken Follett

Ken Follett är född 1949 i Cardiff, Wales. Idag är han bosatt i London. Han arbetade som journalist och förlagsman innan han i slutet av 70-talet fick sitt internationella genombrott med spionberättelsen Nålens öga . Med senare böcker som Kod Rebecca, Mannen från S:t Petersburg, Lejonens dal och Den tredje tvillingen har han etablerat sig som en av världens ledande thrillerförfattare. Han har också blivit berömd för historiska äventyrsromaner som Svärdet och spiran och En dröm om frihet.  Utgivning på svenska (och originaltitel): Nålens öga (1979), Eye of the Needle Triangeln (1980), Triple...

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...