Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Utdelning av Södra Latins Tranströmer-stipendium

2014-04-25

Anne Carlsson och Clara Wikforss-Green tilldelas Södra Latins Tranströmer-stipendium 2014.

Södra Latins Tranströmer-stipendium 2014 tilldelas Anne Carlsson och Clara Wikforss-Green.

Juryns motiveringar: 
Clara Wikforss-Green
"En fantasifull och fascinerande dystopi där byggnaden Södra Latin förvandlats till en ruin, men även i denna fördärvade värld kan kärleken spira och ge hopp om en ljusare framtid."

Anne Carlsson
"En ljus framtidsskildring av Södra Latin där elevdemokratin fulländats, kreativiteten blomstrar och skolans elever har kommit ut i världen på framstående poster allt berättat med värme och humor på ett elegant sätt."

Stipendiet delades ut den 25 april i Södra Latins aula och årets tema var "En dag på Södra Latin 2054 - en novell".

Södra Latins Tranströmer-stipendium

Gustav Alexandrie har tonsatt dikten ”Sammanhang” från Tomas Tranströmers debutsamling 17 dikter. ”Sammanhang” är skrivet  för sopran och vibrafon. Gustav Alexandrie studerar komposition för Henrik Strindberg vid Södra Latins Gymnasium och stycket framfördes i samband med årets stipendieutdelning, den 25 april.

Lyssna på Gustav Alexandries tonsättning av "Sammanhang" här:Om Södra Latins Tranströmer-stipendium
Målsmännens Förening på Södra Latin var initiativtagare till att instifta ett Tomas Tranströmer-stipendium på skolan. Idén till detta stipendium var sprungen ur det faktum att Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i Litteratur 2011 och att Tomas själv är gammal Södra Latinare. Syftet med stipendiet är att uppmuntra elever i årskurs två på Södra Latins Gymnasium att på svenska språket skriftligt med klarhet, enkelhet och precision, formulera tankar, känslor och stämningar.

Stipendiet administreras av Målsmännens Förening på Södra Latin och delas ut av en jury bestående av ledamöter från Målsmännens Förening på Södra Latin, Föreningen Södra Latinare, Norrnässtiftelsen, Södra Latins Gymnasium och Elevkåren. Juryns sammansättning offentliggörs inte före utdelandet av stipendiet. 

Tidigare stipendiater

2012
Tema: Svit om tre haikudikter

Agnes Mührer
"Med språkljudens skönhet och med skarp blick inåt mot känslorna förstärker Agnes sin beskrivning av kärlekens och livets villkor."

Linnea Carlström
"Med finstämt men tydligt bildspråk och med friska naturbilder frammanar Linnéa en stämning av både allvar och mysterium."

2013
Tema: En teaterrecension av någon de fyra föreställningar teatereleverna i årskurs tre på skolan satt upp under våren. 

Karin Swahn
"Karin Swahns recension tar fasta på pjäsens grundtankar och hela ensemblens prestationer kommenteras på ett personligt och informativt sätt. Anknytningen till Strindbergs Ett drömspel förklaras initierat för läsarna."

Klara Enervik Svedberg 
"Klara Enervik recenserar dramaelevernas uppsättning av Fem gånger gud på ett personligt och intresseväckande sätt. Läsaren får inte bara en stark närvarokänsla utan också en intensiv lust att själv se föreställningen."

Läs mer om Södra Latins Tranströmer-stipendium och se fler bilder och annat från prisutdelningen >>