Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Carl-Johan Vallgren skriver som Lucifer

2013-07-05

I november utkommer noir-thrillern "Skuggpojken" av Lucifer. Bakom den nya författarpersonan står Carl-Johan Vallgren, vars rika och varierade författarskap nu tar ytterligare en riktning.

Varför vill du skriva under ett nytt namn?
Varför inte? Joyce Carol Oates har gjort det, liksom Stephen King och Karen Blixen. Och Carl-Johan Vallgren finns ju kvar och kommer säkert att låta höra talas om sig som romanförfattare igen. Ärligt talat så var det dags för mig att göra något helt nytt. Med min förra roman Havsmannen insåg jag att jag var tillbaka där jag en gång hade börjat som författare, motiv- och stilmässigt, bland unga människor, dessutom i min uppväxtstad Falkenberg. Cirkeln var så att säga sluten, det var dags att gå vidare och då dök idén om Lucifer upp. Ett nytt namn, eller en ”författarpersona”, ger mig möjlighet att våga chansa och skriva på ett sätt som jag kanske inte skulle göra under namnet CJ Vallgren. 

Vad känner du inför genren?
Stor glädje och en stark känsla av frihet, av att beträda jungfrulig mark. Noir-greppet är lite av en hemlig last för mig, både hårdkokt och litterär och en aning sentimental i ordets bästa bemärkelse. Det är inte så dramatiskt egentligen. Jag följer det motto jag alltid följt som författare, att skriva om det jag tycker verkar spännande och som utmanar mig, och att göra det så bra jag någonsin kan.

Vad kan vi vänta oss i framtiden?
Åtminstone tre böcker till med Danny Katz i huvudrollen. Sen tänker jag i mina mer storhetsvansinniga stunder att jag borde skriva sju noir-thrillers, kanske en om varje dödssynd. Vi får se, idéer fattas i varje fall inte.