Albert Bonniers Förlag, 2022-12-20

Dagens Nyheter listar årets 20 bästa böcker 2022

Nu har DN:s litteraturkritiker röstat fram sina favoriter ur bokutgivningen 2022. Här är sju av de utvalda titlarna: För vem talar jag framtidens språk, Dikter 1985–2019, Djävulsgreppet, Natten, Fri, Illuminerade detaljer 2 och Oceanen.

Till artikeln

För vem talar jag framtidens språk av Göran Sonnevi

"en upplevelse som tar en i fullt anspråk”

Om boken: Göran Sonnevis diktsamling är tillkommen under pandemins tid. Denna nya osäkerhet vävs in bland de motiv som fortsätter flöda genom hans poesi i ett oavbrutet prövande, ifrågasättande, förnimmande. Musiken, politiken, kärleken, och det egna åldrandet. Tidens och språkets ständiga förvandling, hoten mot demokratin. De uppmärksamma iakttagelserna av fåglar, fjärilar, växter. Samtalen med vännerna, levande och döda.

Dikter 1985-2019 av Ann Jäderlund

"1100 sidor Ann Jäderlund. Om det existerar något så bisarrt som ett den svenska samtida poesins hjärtland, så är detta dess karta."

Om boken: Ann Jäderlund är en av den svenska samtidens viktigaste poeter – hennes poesi har kommit att representera ett helt nytt sätt att skriva. Hon förenar romantikens och barockens traditioner med en modern språksyn i säregna, sensuella dikter. Denna efterlängtade volym samlar Ann Jäderlunds alla diktsamlingar från debuten Vimpelstaden (1985) till den senast utgivna Ensamtal (2019).

Djävulsgreppet av Lina Wolff

"Oförutsägbar och vild, djupt obehaglig, mer psykologiskt klarsynt än det mesta annat som skrivs."

Om boken: En kvinna anländer till Florens där allt tycks henne främmande och överväldigande. Tegeltaken, kyrktornen, alla älskande par. Mannen hon har träffat. Hon tänker att hon själv kommer från en mycket karg trakt, har mycket att lära, och att han kan vara den som tinar den bottenfrusna jorden inom henne. Boken nominerades till Augustpriset 2022.

Natten av Sara Gordan

"Hjärtskärande och samtidigt klart och nyktert berättar denna roman om en fjortonårig dotter som försvinner ...Det är en roman som påverkar hjärtats rytm."

Fri. En uppväxt vid historiens slut av Lea Ypi

"Lea Ypi skildrar med barnets förundrade blick sin uppväxt i Albanien."

Övers. Amanda Svensson

I memoarboken berättar Lea Ypi om sin barndom och uppväxt i det stalinistiska Albanien. Tillvaron präglas av isolering, övervakning och svårigheter. Lea lever i en helt annan värld och är omedveten om vilket pris hennes familj betalt för att överleva. För henne är Albanien sinnebilden av ett fritt och jämlikt land. År 1990 ändras allt. Boken har belönats med det brittiska Ondaatjepriset.

llluminerade detaljer 1 av Péter Nádas

Övers. Daniel Gustafsson

"När den ungerske författarnestorn Péter Nádas skriver en självbiografi kommer den att handla också, och kanske främst, om 1900-talets europeiska politiska historia... "Det är en stor och viktig utgivning."

Om boken: I andra delen av sin bok om uppväxten i Ungern fortsätter Péter Nádas sin associationsdrivna skildring av ett Mellaneuropa efter andra världskriget. Ett av många fokus för nutidens Nádas är hur mycket av diktaturernas och koncentrationslägrens fasor som effektivt glömts bort – han resonerar om skillnaden mellan moral och den förfalskning vi gärna sätter i dess ställe. Boken avslutas med skarpa ögonblicksbilder fån upproret 1956, som blev avgörande för hur positionernas låstes i det kalla kriget.

Oceanen av Steve Sem-Sandberg

"På ett språk som är ömsom vackert, ömsom vämjande och alltid fullt av innehåll och gnista, skildras den ensamma individens möte med sig själv – inte minst med åldrandets och kroppens påtagliga smärta."

Om boken: Hösten 1765 tillbringar Jean-Jacques Rousseau 45 dygn på Île Saint-Pierre, en ö i republiken Bern. Verk som Julie eller Den nya Héloïse, Om samhällsfördraget och Émile har på bara några år gjort filosofen till en av Europas mest omtalade personer.