Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Tillsammans är man mindre ensam

Författarbilder

233380

Tillsammans är man mindre ensam

Köp

Camille gör sitt bästa för att försvinna. Hon äter knappt, hon arbetar natt som städerska och bor i ett minimalt oeldat vindsrum. Hennes kontakt med andra människor är ångestfylld och begränsad. Philibert de la Durbellière är en stammande men beläst aristokrat som säljer vykort utanför ett museum. En kväll lyckas han övervinna sin plågsamma blyghet och rädda den medvetslösa Camille från hennes utkylda rum. Han installerar sjuklingen i sin stora eleganta våning en trappa ner, fast han rodnar när han avlägsnar hennes feberfuktiga kläder.
       Snart möter Camille kocken Franck, Philiberts inneboende, som är mycket stilig men butter och ohyfsad. Sakta men säkert börjar de tre att krypa ut ur sina skal. Camille börjar teckna – i själva verket har hon en betydande konstnärlig begåvning, fast hon har svurit att aldrig teckna igen. Philiberts svåra stamning minskar då han berättar för Camille om sin beundran för drottning Marie Antoinette. Franck däremot blir dagligen mer otrevlig, tills det visar sig att hans vrede bottnar i skuldkänslor över att ha placerat sin älskade mormor på ett ålderdomshem. Camille kastar fram det halsbrytande förslaget att mormor Paulette ska flytta in med de andra i våningen, vilket hon också gör. 
       Så småningom inser Camille och Franck att de håller på att förälska sig i varandra. Blygt och trevande berättar de sina historier för varandra: Franck har blivit förskjuten av sin mor, medan Camille vuxit upp med en deprimerad mor och en far som inte ville leva, och mer eller mindre tvingats att arbeta för en expert på konstförfalskningar. Mot alla odds lyckas dessa kantiga och kantstötta människor hela varandra: Franck hjälper Camille att njuta av mat igen, Camille tar hand om Paulette och återupptäcker förmågan att älska…

Handlingen i Anna Gavaldas nya roman utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Boken berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan fyra personer som bor under samma tak. Fyra personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats, men som alla har stora hjärtan. 
  
Tillsammans är man mindre ensam fick ett lysande mottagande och blev – efter Da Vinci-koden – förra årets mest sålda bok i Frankrike.

Recensionsdatum 2016-11-01
Mer om...
 • Originaltitel:

  Ensemble, c´est tout
 • Författare

  Anna Gavalda
 • Recensionsdatum:

  2016-11-01
 • ISBN:

  9789100172114
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Översättare:

  Maria Björkman
 • Utgivningsår:

  2016
 • Mediakontakt:

  Bonnierförlagen Press
 • Omslagsformgivare:

  Marina Mattsson
Författaren
Anna Gavalda

Foto: Ulla Montan

Anna Gavalda

Anna Gavalda  debuterade 1999 - efter att ha refuserats av många förlag - med den succéartade novellsamlingen Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans, som sålde jättelika upplagor i hemlandet Frankrike och översattes till många språk. Kort därefter kom Jag älskade honom , en bitterljuv kärlekshistoria.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...