Tigern i Galina - Albert Bonniers Förlag
Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Tigern i Galina

"Téa Obreht är skicklig på att göra en stämning intensiv, men också på att skapa en frenetisk dialog eller platta till atmosfären så den blir vardaglig. Hon jonglerar friskt med sina uttrycksmedel."
Dagens Nyheter

"Tigern i Galina är en läsvärd roman, en som har förmågan att gripa tag och blända läsaren med sina trolleritrick och blixtrande infall och sin eleganta språkbehandling (för det sistnämnda kan vi tacka översättaren Molle Kanmert Sjölander)."
Svenska Dagbladet

Tigern i Galina

Köp

En jättelik tiger rymmer från ett zoo, och när han ljudlöst tassar längs gatorna i den lilla, krigshärjade byn Galina sätter han befolkningen i skräck. Men för en liten pojke är tigern magisk, som den i hans tummade exemplar av Djungelboken. Många decennier senare befinner sig pojkens barnbarn, Natalia, i ett likaså konfliktdrabbat Balkan där hon som läkare besöker barnhem. En dag får hon beskedet om att hennes älskade morfar mystiskt har dött långt ifrån sitt hem. I sitt sökande minns Natalia barndomens livfulla berättelser och blir övertygad om att morfadern under sina sista dagar i livet letade efter "den dödslöse mannen", en lösdrivare som sades vara odödlig. Ledtråden tar henne åter till Djungelboken, och vidare till den egendomliga berättelsen om tigerns hustru.

I sin debutroman Tigern i Galina väver Téa Obreht fram ett magiskt nät av familjeberättelser och legender, förlust och kärlek. Tigern i Galina är redan belönad med Orange Prize for Fiction 2011 och nominerad till flera internationella bokpriser.

Recensionsdatum 2013-01-16
Mer om...
 • Originaltitel:

  The Tiger's Wife
 • Författare

  Téa Obreht
 • Recensionsdatum:

  2013-01-16
 • ISBN:

  9789100137311
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Översättare:

  Molle Kanmert Sjölander
 • Utgivningsår:

  2013
 • Mediakontakt:

  Isabella Falkowska
 • Omslagsformgivare:

  Sofia Scheutz
Författaren
Téa Obreht

Foto: Beowulf Sheehan

Téa Obreht

TÉA OBREHT är född 1985 i Belgrad, f.d. Jugoslavien (dagens Serbien), och flyttade som tolvåring till USA, där hon nu bor i New York. Obreht har med sin debutroman Tigern i Galina placerat sig på The New Yorkers topplista över nya, unga amerikanska berättare, belönats med Orange Prize for Fiction och dessutom nominerats till National Book Award och Dylan Thomas Prize 2011.

Läs mer om författaren Författarens alla böcker
Mer om...