Skynda, kom och se - Albert Bonniers Förlag
Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Skynda, kom och se

Skynda, kom och se

Köp

Lotta Lundbergs nya roman utspelar sig på tre platser, New York, Berlin och Stockholm, under en tid som vi redan läst om många gånger: då det tidiga trettiotalets utopiska idéer tar sig uttryck i nazism och rasideologi. Men aldrig berättad ur ett sådant perspektiv som här - där de fyra huvudpersonerna är dvärgar, eller kortväxta som man säger nu.
   I inledningen lär vi känna Glauer och Ka som arbetar på nöjesfältet Luna Park på Coney Island i New York. Där glittrar och prålar det kring den billiga underhållningen; i ministaden Liliputia förnedrar dvärgarna sig själva i osmakliga hyss och i kuvöshuset visas förtidigt födda spädbarn upp instängda i sina glaslådor. Den österrikiske Glauer längtar efter att återvända till det kultiverade Europa, där han hoppas kunna förverkliga sin dröm om att leda ett seriöst teatersällskap. Och Ka vill följa med, för att undslippa och glömma de förödmjukande läkarundersökningar hon utsatts för, där hemligheten om hennes kön avslöjats och väckt forskarnas intresse.
   De får anställning som jultomtar på båten över Atlanten, och väl i kabarékulturens Berlin lär de känna den ensamma Nelly med ryggvärken, och Verner, världens minsta man. Men året är 1933, Hitler har tagit makten och eutanasiprogrammen börjar ta form. Våldet och rädslan driver dem vidare. Tillsammans med ytterligare en grupp luggslitna cirkusdvärgar tar de sig i sista minuten till Stockholm, dit de blivit inbjudna. Nöjesparken med det vackra namnet Gröna Lund kan väl inte vara annat än en fristad...                

Skynda, kom och se är en omskakande roman. Den berättar om utsattheten i att ständigt vara betraktad, och om skam. Men kanske ännu mer om vänskap och om längtan efter ett liv bortom klassificeringar, i värdighet.
   Tyvärr är romanen också baserad på verklighetens underlag. I ett efterord berättar Lotta Lundberg om några av dessa fakta. Mer än 200 000 handikappade mördades under Hitlertiden. I Sverige uppträdde en grupp kallad Glauers dvärgar på Gröna Lund 1935, där några år tidigare också medlemmar ur en afrikansk stam utgjorde kittlande underhållning. Ända in på 60-talet visades människor med olika missbildningar upp i tivolisammanhang i Sverige.

 

Recensionsdatum 2006-03-17
Mer om...
 • Författare

  Lotta Lundberg
 • Recensionsdatum:

  2006-03-17
 • ISBN:

  9789100109646
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2006
 • Bredd:

  143 mm
 • Höjd:

  220 mm
 • Djup:

  32 mm
 • Antal sidor:

  397
 • Vikt:

  0,676 kg
 • Formgivare:

  Johan Petterson
Författaren
Lotta Lundberg

Lotta Lundberg

Skynda, kom och se är Lotta Lundbergs fjärde roman. Hon gjorde en uppmärksammad debut 1998 med Låta sig hända och gav senast ut Allt jag vill ha , 2003.                    

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...