Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Skuggorna och regnet

Författarbilder

173922 173924 265107 173923 265108 211534

Skuggorna och regnet

Köp

”Jag lägger lock på tankarna. Drar ett djupt andetag och fortsätter fram mot honom. När det är tio-tolv meter kvar, blir han varse mig och vänder sig om. Jag stannar upp på nytt. Vi ser på varandra. Ingen av oss ler eller kommer med minsta antydan till hälsningsfras. Det går några långa sekunder. Jag tänker att han ser äldre ut än jag väntat mig, trots att jag vet att jag inte väntat mig någonting alls.
Han är lite fårad. Tunga anletsdrag. Jag förstår att han varit med om en del. Kan inte läsa i hans ögon vilken motsvarande bild han målar av mig. Kanske ser han detsamma, att jag också varit med om en del.
Plötsligt känns tystnaden för lång. Jag går ett par steg närmare. Sträcker fram handen. Han fattar den. Vi ser varandra i ögonen från mycket nära håll nu, det känns en smula obehagligt, men samtidigt nödvändigt. Oerhört nödvändigt. Så släpper vi varandras händer.
Tala, tänker jag. Tala, din jävel!”

Viktor Vinblad var svår att förstå sig på. Han sjöng psalmer baklänges och hans föräldrar hade ihjäl varandra. Femton år gammal var han på väg att lösa Fermats gåta men föll ut genom fönstret på tredje våningen i skolan. Han miste inte livet, men miste talförmågan. Och efter att Sara Psalmodin i Rossvaggakollektivet korsat hans väg, försvann han spårlöst i trettio år.
Men nu ryktas det att han på nytt synts till i trakten. Ett rykte som tvingar hans styvbror David Mörtberg att återvända till barndomsstaden för att ta reda på vad som egentligen hände med Viktor – och komma till rätta med det förflutna.
Myt möter verklighet i denna svindlande berättelse, som är både kriminalhistoria och uppväxtskildring och samtidigt öppnar portarna till nya landskap i Håkan Nessers författarskap.

Recensionsdatum 2009-06-11
Mer om...
 • Författare

  Håkan Nesser
 • Recensionsdatum:

  2009-06-11
 • ISBN:

  9789143500714
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2009
 • Omslagsformgivare:

  Jan Biberg
Författaren
Håkan Nesser

Foto: Jo Voets

Håkan Nesser

Håkan Nesser, född 1950, bosatt i Uppsala. En av den svenska kriminallitteraturens mest uppmärksammade författare, flerfaldigt prisbelönad. Utöver dekalogin om kommissarie Van Veeteren som avslutades i våras med Fallet G , har han givit ut en samling "berättelser ur det inre landskapet", Barins triangel , den existentiella thrillern Flugan och evigheten och 60-talsskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla . Dessutom en brevroman: Kära Agnes! Hans böcker har översatts till ett tiotal språk.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...