Mörkskogen - Albert Bonniers Förlag
Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Mörkskogen

Mörkskogen

I stället för dagbok
En av Artur Lundkvists allra personligaste böcker   
Köp

Den är på en gång en barndomsskildring och ett collage av den vuxne mannens, världsresenärens, erfarenheter och läsning, och perspektiven växlar i boken efter egna inneboende lagar.
Vi möter i sällsamt tydliga barndomsminnen författaren på äventyr i en hembygd som i hans fantasi antar hemlighetsfulla övertoner och väldiga proportioner. Landskapet förblandas med det bibliska landskap som pojken lär känna i skolan, de sammansmälter till en färgrik och påträngande värld.
Överhuvudtaget är "Mörkskogen" en bok som domineras av sina landskap: tropiska, nordiska, karga eller ymniga träder de fram och blir skådeplatser för den mäktiga ström av minnen och tankar som denna bok rymmer. De är återgivna med en sinnlighet och en iakttagelsens precision som är Lundkvist egen.
Bakom den skenbara nyckfullheten anar man ett livsmönster, de skilda scenerna förmedlar ett sätt att uppleva världen och ger ett porträtt av sin upphovsman som i sin art är lika inträngande och personligt som i Lundkvists uppmärksammade självbiografi . "Självporträtt av en drömmare med öppna ögon" (1966).


Recensionsdatum 2018-01-16
Mer om...
 • Författare

  Artur Lundkvist
 • Recensionsdatum:

  2018-01-16
 • ISBN:

  9789100169008
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2018
 • Omslagsformgivare:

  Ilse-Mari Berglin
Författaren
Mer om...