Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Med ett namn som mitt

"Hanssons bild av historiens sönderfall är så kraftfull att den paradoxalt nog besegrar historien och lämnar kvar en betående känsla av...Ska vi kalla det mening? Ska vi säga lycka? Det är i vilket fall något av det finaste en författare kan ge sina läsare."
Stefan Jonsson, DN

"..en vacker och stillsamt spännande berättelse om sökande och exil, förlust och främlingsskap, faderslöshet, svek och drömmar."
Paulina Helgeson, SvD

Med ett namn som mitt

Köp

Med ett namn som mitt är Carola Hanssons första roman på Albert Bonniers Förlag. Hon har gjort sig känd som en författare med förmågan att förena tyngd med lätthet, att i djärva romanbyggen behandla existentiella frågor med hjälp av ett poetiskt och atmosfärrikt språk. Hon har en bakgrund som slavist med en avhandling om tidig rysk modernism, och hennes stora roman Andrej (1994) växte fram ur en djupdykning i den berömda ryska familjen Tolstojs öden.
   Året efter utgivningen av romanen om Leo Tolstojs son fick Carola Hansson ett oväntat brev från Andrejs sonson i Moskva. Med brevet följde en tidningsartikel, en dödsruna över dennes far Ilja Tolstoj, som dittills varit nästan okänd för henne. Artikeln fyllde henne inte bara med en överraskande känsla av förlust och sorg utan också med en mängd frågor. Varför hade sonen sänt henne dödsrunan? Och vad kunde han själv tänkas känna till om den far han förlorade vid tre års ålder?
   En rad osannolika tillfälligheter gör att hon ett år senare är i färd med att följa Iljas dramatiska levnadsöde, från tjugotalets turbulens i Sovjet till den livslånga exilen i USA bland den amerikanska överklassen. Ilja är en karismatisk äventyrare som bär på det tunga tolstojska arvet att leva i gränslandet mellan fiktion och verklighet, och Carola Hanssons utforskning för henne in i de mest häpnadsväckande historier – om alltifrån inspelningen av en vildmarksfilm bland nordamerikanska indianer till en spektakulär expedition till Dalai Lamas Tibet. Händelser i hennes eget liv blir samtidigt del av berättelsen, och genom allt löper hennes obrutet starka känsla för exilens villkor och för våra möjligheter att själva forma våra liv.

Recensionsdatum 2009-08-28
Mer om...
 • Författare

  Carola Hansson
 • Recensionsdatum:

  2009-08-28
 • ISBN:

  9789100122584
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2009
 • Mediakontakt:

  Bonnierförlagen Press
 • Bredd:

  145 mm
 • Höjd:

  220 mm
 • Djup:

  23 mm
 • Antal sidor:

  279
 • Vikt:

  0,43 kg
 • Formgivare:

  Elsa Wohlfahrt Larsson
Författaren
Carola Hansson

Foto: Sara Mac Key

Carola Hansson

Carola Hansson , född 1942, debuterade 1983 med Det drömda barnet och har sedan dess publicerat ytterligare åtta romaner, bland dem genombrottsromanen Andrej (1994) och Den älskvärde (2000) som båda nominerades till Augustpriset. Senast gav hon ut Mästarens dröm (2005), en berättelse om två svenska systrar som verkar som missionärer i Kina.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...