Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Masja
"... en verkligt stor och mångskiktad romanupplevelse. Det är först när man stöter på en sådan som man blir påmind om hur sällsynt det är."
Expressen

Masja

Köp

Masja är det avslutande sidostycket i den mäktiga triptyk om familjen Tolstoj som Carola Hansson inledde med den Augustnominerade romanen Andrej (1994). Andrej handlar om den av Lev Tolstojs söner som betraktades som familjens svarta får medan nästa del, Med ett namn som mitt (2005), skildrar sökandet efter Andrejs till USA utvandrade sonson.
Den nya romanen ställer dottern Masja i centrum. Hon var det av barnen som stod den berömde författaren närmast och därför den som kanske var allra mest utsatt för hans patriarkala maktutövning. Men även modern ville styra hennes liv. Boken handlar om Masjas sökande efter en egen identitet, och det är den laddade relationen mellan far och dotter som är bokens huvudtema. Den ger också ett sammansatt porträtt av den komplicerade personen Lev Tolstoj.
Suveränt blandar Carola Hansson glimtar av sin egen väg in i romanen med en fiktiv gestaltning av Masjas liv under 1800-talets sista decennier och fram till hennes död 1906. Boken blir en bred och levande skildring inte bara av människorna och livet på familjegodset Jasnaja Poljana utan också av tidens sociala förhållanden. Via autentiska utdrag ur brev och dagböcker träder vi in i en värld där människorna – samtidigt som de ägnar sig åt umgänge, sköna konster och andlig utveckling – desperat försöker förhålla sig till de alltmer påträngande sociala och politiska spänningarna i sekelskiftets Ryssland.
Berättelsen om Masja är ett gripande kvinnoöde och tangerar frågor som är högaktuella idag. Den bärs fram av ett språk som är klart och genomlyst, meningarna är långa och vindlande, helheten rytmisk och omväxlande; att läsa den är en skönhetsupplevelse. Den avslutande delen i Carolas Hanssons ryska svit är en rik och storslagen roman.

Stephanie Tärnqvist
Recensionsdatum 2015-09-11

25 augusti 2016

Besök Sigtuna Litteraturfestival
Träffa våra författare på Sigtuna Litteraturfestival.
Läs mer

8 december 2015

Carola Hansson nominerad till Sveriges radios romanpris
”Masja” av Carola Hansson är nominerad till Sveriges radios romanpris.
Läs mer

19 oktober 2015

Augustprisnominerade 2015
Jonas Hassen Khemiri, Carola Hansson, Karin Bojs, Lennart Pehrson och Karin Johannisson är...
Läs mer
Visar 2 av 3

Visa alla

Mer om...
 • Författare

  Carola Hansson
 • Recensionsdatum:

  2015-09-11
 • ISBN:

  9789100142858
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2015
 • Mediakontakt:

  Stephanie Tärnqvist
 • Bredd:

  150 mm
 • Höjd:

  220 mm
 • Djup:

  41 mm
 • Antal sidor:

  586
 • Vikt:

  0,8 kg
 • Omslagsformgivare:

  Elsa Wohlfahrt Larsson
Författaren
Carola Hansson

Foto: Sara Mac Key

Carola Hansson

Carola Hansson , född 1942, debuterade 1983 med Det drömda barnet och har sedan dess publicerat ytterligare nio romaner, bland dem genombrottsromanen Andrej (1994) och Den älskvärde (2000) som båda nominerades till Augustpriset. Senast gav hon ut Med ett namn som mitt (2009), också om en medlem i familjen Tolstoj.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...