Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Lomjansguten

Köp

Lomjansguten, huvudpersonen i Lars Anderssons bitvis drömspelsartade kortroman, var en spelmansvirtuos från Värmlands finnskog i mitten av 1800-talet. Sin omgivnings odugling och en lång rad spelmäns läromästare, Ole Bulls elev i nationalromantikens Kristiania; en konung och en drömmare, nu på hemväg efter sju svåra år i rallar-och flottarlag och som restaurangmusiker i träbaronernas nya tid. Någonstans här på skogen högg han som barn in sitt ansikte i en trädstam...

När mycket sent i sitt liv Per Jönsson Lumiainen, Lomjansguten, närmade sig sina hemtrakter efter den sista, långvariga arbetsvandringen uppe i norrlandslänen tyckte han sig vid ett tillfälle möta ett dopfölje från mer än sexti år tillbaka i tiden, på hemväg från Gräsmarks kyrka: hans far Jöns Persson, modern Annika Haukarud, även morföräldrarna Maris och Isak Mattis Ikoinen, bärande på hans syster, två år före hans egen födelse. De passerade förbi honom utan att hälsa eller stanna.
Han var då troligen omtöcknad av trötthet eller feber. Han befann sig i en skogstrakt där han när som helst kunde stå inför en människobild, ett ansikte, inhugget i ett träd...
Nu togs han in i nästa inbillning, nej han mindes vad han hade hamnat bland för slags folk. Vad som omgav honom var de som kallades köyri, de omvridna. Det var människor som hade dött i skogen före sin tid. De blev då fastklämda mellan två korsvuxna träd, när träden rörde sig och skavde mot varann gav de sig tillkänna med sina jämmerläten.
De talade, de omvridna, den ena efter den andra.
-Han bär på nånting den där, som han har byltat in.
-I skinn. Kan vara många saker det.
-Kan vara en syster. Kan vara en yxa.
-Kan vara en fiol om man känner rätt igen personen.Lomjansguten på scen
Sommaren 2015 sätter Västanå teater upp Lomjansguten som pjäs i Berättarladan i Rottneros, Sunne, Värmland.
Leif Stinnerbom och Susanne Marko skriver pjäsmanus byggt på boken och Magnus Stinnerbom skriver musiken.
–Vi har ett formspråk som går som hand i handske med det här materialet, men jag har lust att se om jag kan bråka lite med min egen form och se om jag kan hitta nya infallsvinklar på formen utan att överge den, sade Leif Stinnerbom när teaterns samarbee med Lars Andersson offentliggjordes i mars 2014.

Recensionsdatum 2014-03-21

17 november 2015

Lars Andersson tilldelas Pär Lagerkvistpriset
Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne tilldelas Lars Andersson. 
Läs mer

20 mars 2014

Lars Anderssons Lomjansguten blir pjäs på Västanå teater
Lars Anderssons senaste roman Lomjansguten blir pjäs på Västanå teater sommaren 2015.
Läs mer
Visar 2 av 2

Visa alla

Mer om...
 • Författare

  Lars Andersson
 • Recensionsdatum:

  2014-03-21
 • ISBN:

  9789100138585
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2014
 • Mediakontakt:

  Bonnierförlagen Press
 • Bredd:

  126 mm
 • Höjd:

  174 mm
 • Djup:

  14 mm
 • Antal sidor:

  136
 • Vikt:

  0,223 kg
 • Omslagsformgivare:

  Fredrika Siwe
Författaren
Lars Andersson

Foto: Nils Ramhöj

Lars Andersson

Lars Andersson, född 1954, debuterade med romanen Brandlyra 1974 och har sedan dess skrivit en lång rad skönlitterära böcker såsom Snöljus, Pestkungens legend, Berget (Augustnominerad 2002) trilogin Vattnets bok och senast ett epos i två band om tio generationer människor i byn Hedås vid Klarälven. Han har bland annat tilldelats Selma Lagerlöfpriset, Samfundet De Nios stora pris, Ivar Lo-Johanssons personliga pris och, sommaren 2013, Övralidspriset.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...