Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Lilla himlafågel

Författarbilder

253274

”Det här är en tragedi av klassiskt slag … passion och våld är oupplösligt och traumatiskt sammanflätade. Oates förskönar inte detta, i stället söker hon sjukdomens rötter för att visa hur besatthet kan urarta.”
New York Times Book Review

”Detta är en mäktig roman. Oates känsla för livet i utkanten med dess bittra blandning av alkoholism, självmord, drogmissbruk, otrohet och mord är vassare än någonsin. I Sparta har hon uppfunnit ett fiktivt universum som kan mäta sig med Faulkners Yoknapatawpha County eller Cheevers Shady Hill.”
Washington Post

Lilla himlafågel

Köp

Lilla himlafågel är en ”klassisk Oates” – en tidlös roman om våld och erotisk besatthet, skuld och längtan efter försoning.

Elvaårige Aaron hittar sin mor Zoe brutalt mördad hemma i familjens hus i den lilla staden Sparta i nordöstra USA. Nästan genast riktas polisens uppmärksamhet mot mannen hon nyligen har separerat ifrån – Aarons far. Snart börjar det också gå rykten om att Zoe hade en älskare, en gift tvåbarnsfar, som kan ha varit inblandad i dådet.

Mitt i det svårlösta och utdragna drama som följer står två barn, så småningom unga vuxna, som också utgör romanens berättarröster: den mördade kvinnans son Aaron och älskarens dotter Krista. Under hela sin uppväxt hör de talas om varandra. Krista börjar ta omvägar runt Aarons hus, smyger sig så nära hon bara vågar. Aaron blänger på Krista i skolan, men kan inte sluta tänka på henne. De rör sig i allt snävare cirklar kring varandra och i tonåren övergår nyfikenheten i ömsesidig besatthet. Samtidigt håller båda fast vid tron att den andras far är den som är skyldig till mordet.

Joyce Carol Oates har skrivit en mörk, romantisk och fängslande berättelse som utspelar sig i samma mentala och geografiska landskap som Det var vi som var Mulvaneys och Dödgrävarens dotter.

Recensionsdatum 2011-03-07
Mer om...
 • Originaltitel:

  Little Bird of Heaven
 • Författare

  Joyce Carol Oates
 • Recensionsdatum:

  2011-03-07
 • ISBN:

  9789143512427
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Översättare:

  Ulla Danielsson
 • Utgivningsår:

  2011
 • Mediakontakt:

  Bonnierförlagen Press
Författaren
Joyce Carol Oates

Foto: Dustin Cohen

Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates , född 1938, har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal noveller, pjäser, essäer, lyrik, litteraturkritik och romaner samt tilldelats ett flertal prestigefyllda litteraturpris. Hon är professor vid Princeton University. På svenska utkom senast Dagbok 1973–1982 och romanen Älskade syster (2009).

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...