Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Lila hibiskus

Författarbilder

255419 254754

Lila hibiskus

En man som driver sin familj till undergång     

Kambilis far Eugene Achike är en riktig hjälte. Han tar hand om de sina, han äger en tidning som oförskräckt kritiserar korruptionen och maktmissbruket i samhällets högsta skikt, han får pris av Amnesty International och skänker stora summor till välgörande ändamål.

Men i hemmet är han en tyrann. Han misshandlar sina barn och sin fru om de gör det minsta avsteg från det han betraktar som den enda sanna vägen, en hårdhänt och intolerant katolsk tro. Han har till och med stött bort sin egen far, eftersom denne hållit fast vid sina förfäders religion. Kambili och hennes bror Jaja får en aning om ett annat sätt att leva när de under en tid får bo hemma hos sin faster, som i sin kärleksfullhet och rättframhet är sin brors raka motsats. Denna aning om ett friare liv växer till ett uppror hos Kambili och Jaja. Familjens maktordning är plötsligt i gungning och en våldsam brytning blir mer och mer oundviklig.

Med Lila hibiskus har Chimamanda Adichie skrivit en berättelse som med både inlevelse och precision visar hur en yttre godhet kan rymma både brutalitet och brist på empati. Hennes porträtt av Eugene Achike kan väl mäta sig med Ingmar Bergmans biskop Vergerus i Fanny och Alexander när det gäller att gestalta motsägelsefullhet och religiöst bigotteri.

Recensionsdatum 2015-12-15
Mer om...
 • Originaltitel:

  Purple Hibiscus
 • Författare

  Chimamanda Ngozi Adichie
 • Recensionsdatum:

  2015-12-15
 • ISBN:

  9789100154905
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2015
 • Omslagsformgivare:

  Sara R. Acedo
Författaren
Chimamanda Ngozi Adichie

Foto: Wani Olatunde

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie (född 1977) är en av sin generations främsta afrikanska författare. Hon är uppvuxen i Nigeria, och delar i dag sin tid mellan USA och Nigeria. Hon debuterade 2004 med Lila hibiskus och fick sitt stora internationella genombrott med sin brett upplagda roman om tre människoöden under Biafrakriget på sextiotalet, En halv gul sol (2007), som belönades med Orange-priset. Hon har sedan dess också utgivit en novellsamling, The Thing Around Your Neck , som kommer på svenska 2011.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...