Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Hur det började

Hur det började

Bildningsroman
Ljus och varm berättelse om en pojke och hans värld!   
Köp

Året är 1945 och Jan, sju år gammal, flyttar till en mindre ort i Östersundstrakten med sin familj – pappa veterinären har fått sitt första egna distrikt. Nu är det mycket som är nytt för Jan: kölden som sticker som ispiggar i ansiktet när han stiger av rälsbussen, kamrater som åker till skolan på sparkstötting och sjukresor med pappan till hingstkastrationer, som formar sig till välbesökta folkfester på stallbacken. Prövningar förestår – under högläsningen i klassen anmodas han att uttala "Jesus" som "Jeesus"och en gapig översittare ger sig på honom. Men i skolan finns också Ann-Marie som får en mjuk mild värme att växa i hans kropp.

Björn Håkanson har kallat sin berättelse för en bildningsroman. På hans stillsamt sakliga språk får vi vara med om Jans ofta lustfyllda kunskapsinhämtande och följa hur världen omkring honom växer och blir alltmer begriplig. När vi lämnar honom, ännu inte tolv år gammal, ser vi en mycket ung man som samlar sig för det nya liv som väntar söderut.

Recensionsdatum 2017-03-06
Mer om...
 • Författare

  Björn Håkanson
 • Recensionsdatum:

  2017-03-06
 • ISBN:

  9789100163365
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2017
Författaren
Björn Håkanson

Björn Håkanson

Björn Håkanson , bosatt i Upplands Väsby utanför Stockholm, är lyriker och romanförfattare. Han debuterade 1962 med diktsamlingen Rymd för ingenting och har sammanlagt publicerat femton diktsamlingar. Hans förra roman, Göra slut , kom 1995.      

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...