Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Grupp Krilon

Grupp Krilon

Högaktuell klassiker i tryck igen
Köp

Under pågående krig och tryckande svensk tystnad skrev Eyvind Johnson den stora motståndsromanen om Johannes Krilon; en bok om året i tre år: Grupp Krilon 1941, Krilons resa 1942 och Krilon själv 1943. I finurlig allegorisk dräkt och mot ett livfullt tecknat Stockholm som fond återverkar krigshändelserna på en liten grupp av samtalande stockholmare. Tryck- och yttrandefriheten var hotad. Johnson använde bland annat sin roman som kamouflage för rapporter om den nazistiska terrorn i Norge eftersom de svenska tidningar som tog upp ämnet drogs in. Konstens möjlighet att bjuda motstånd både demonstreras och diskuteras i denna tekniskt avancerade roman.

Med utgångspunkt i en ungdomlig kärlekssorg företar romanen en upptäcktsfärd i Krilons förflutna, som liksom Eyvind Johnsons rymmer erfarenheter från mellankrigstidens anarkistiska och konstnärliga miljöer i Paris och Berlin. Som krönika från permittenttågens, ransoneringskortens och det nazistiska medlöperiets tid men också som kärleksfull skildring av borgerligt gemyt på stadshotell, i sportstugor och på fiskeutflykt saknar romantrilogin om fastighetsmäklaren Johannes Krilon motstycke.

Recensionsdatum 2018-02-05
Mer om...
 • Författare

  Eyvind Johnson
 • Recensionsdatum:

  2018-02-05
 • ISBN:

  9789100176655
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2018
 • Mediakontakt:

  Bonnierförlagen Press
 • Serie:

  Krilon-sviten
 • Omslagsformgivare:

  Anders Malmströmer
Författaren
Eyvind Johnson

Eyvind Johnson

Eyvind Johnson föddes år 1900 i Överluleå och avled i Stockholm 1976. Hans rikt fasetterade författarskap gestaltar individuella, moraliska, sociala och politiska problem. Som människotecknare visar han prov på kylig analys och satir men också på medkänsla och personlig humor. Före och under andra världskriget gjorde han med ett starkt patos för individens rätt vapentjänst hos den kämpande demokratin mot våld och diktatur. Han vistades under längre perioder i Tyskland och Frankrike som tidningskorrespondent och för studier 1921-23 samt 1925-30. Tidvis var han bosatt i Schweiz. Han utsågs ti...

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...