Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
En halv gul sol

Författarbilder

255419 254754

En halv gul sol

Köp

Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, Odenigbo och får en dotter, Baby. 
    Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i ung ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen. 
    Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.

En halv gul sol skildrar med närvaro och intensitet livet för ett antal människor i fred och krig i Afrika – en stor roman som lämnar starkt avtryck.

Boken har nominerats till Orangepriset, ett av den engelskspråkiga litteraturens mest prestigefyllda pris.
 

”En milstolpe som med sin precisa prosa uttrycker varje nyans. Det finns en ovanlig känslomässig sanning i sexscenerna, från Ugwus tonårsupplevelser, det vuxna parets passion till det fruktansvärda i våldtäkter.”
The Guardian

”Vackert skriven och till brädden fylld med liv, En halv gul sol är en enastående roman.”
Joyce Carol Oates

“Från första sidan skapas ett starkt band mellan läsaren och Ugwu… Adichie har lyckats skriva ett krävande och känsligt epos om ett fruktansvärt inbördeskrig…”
Booklist

Recensionsdatum 2015-01-16

8 januari 2014

Chimamanda Ngozi Adichie till Internationell Författarscen Göteborg
Chimamanda Ngozi Adichie gästar Internationell Författarscen i Göteborg den 26 januari.
Läs mer
Visar 1 av 1

Visa alla

Mer om...
 • Originaltitel:

  Half of a Yellow Sun
 • Författare

  Chimamanda Ngozi Adichie
 • Recensionsdatum:

  2015-01-16
 • ISBN:

  9789100142667
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Översättare:

  Joakim Sundström
 • Utgivningsår:

  2015
Författaren
Chimamanda Ngozi Adichie

Foto: Wani Olatunde

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie är född 1977 i Nigeria. Hon skriver bl a i Granta och The Iowa Review och studerade 2005-2006 vid Princeton. Hon delar sin tid mellan USA och Nigera och studerar nu Afrikas historia vid Yale.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...