Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
De levandes land

"Jag undrar om han någonsin har varit närmare miraklet än här.Hans gamla kollega Dan Andersson skulle spela våra kära ner i jord, Lars Andersson spelar upp dem igen. --- Jisses, så fint."
Ulrika Knutson, Kulturnytt

"Lars Andersson har aldrig skrivit bättre eller mer övertygande, ja få är de av dagens svenska författare som förmår få sina meningar att frodas och fortleva på ett lika lysande och omedelbart träffande sätt. Orden både kränger och bråkar, vrenskas och viskar stillsamt och varsamt, går från det sprödaste finstämda till det våldsamt frustande och vulgärt vitala. ... Lars Andersson har på ett självklart sätt skrivit sig fram till ställningen som en våra viktigaste, angelägnaste och mest framstående författare."
Crister Enander, Helsingborgs Dagblad

 

De levandes land

Intill Storälven
Köp

De levandes land är en fristående fortsättning på den berättelse om byn Hedås vid Klarälven som i den kritikerrosade Ljus från ingenstans (2008) fördes från de första nybyggarna på 1600-talet till deras avkomling i sjunde led: den lille bonden med smedhänder, Lars Jonsson på Nolkul, och hans hustru Kajsa från andra sidan älven. Då gick det mot slutet av 1800-talet, timmerflottning och fabriksarbete började knyta in byn i ett nytt slags Sverige.Den nya delen kretsar mycket kring de fem döttrarna på Nolkul,”tösera”. De är flötkarlarnas utspiserskor, de är den hästlösa gårdens dragdjur och dragplåster. De är sina åldriga föräldrar ögonstenar och bärare av bönders eviga oro: ska det finnas en fortsättning för gården? En efter en försvinner de ut i sina öden, kvar blir Ida, den yngsta.
Det råder väckelse, de lokala baptisterna döper proselyter och utesluter i synd fallna med samma frenesi. Samtidigt går arbetarna vid Sulfiten i det närbelägna Forshaga ut i landsändans första stora strejk, en kraftmätning som slutar i svidande nederlag.
August, båtkarl norrifrån längs älven, träder in i handlingen i ett kritiskt skede, om än något för sent. Ett annat avsnitt, 1920-tal, följer Augusts tre minderåriga söner till fabriksstaden Rockford nära Chicago: ett slags svensk folkrörelsefilial på prärien, omstöpt av förbudstid, och med ett mordfall som de finner sig oroväckande intrasslade i.
Berättelsen tonar ut i ett Hedås i det begynnande folkhemmets marginal, intill älven, den mäktigt framströmmande. Ida har hunnit bli sjuttio. Hennes sonson, författaren, är nätt och jämnt född. Romanens fresk över ett stycke Bonde-Sveriges förvandlingar är samtidigt en meditation över de försvunna liven och deras resonans hos de efterkommande: humoristisk, kärleksfull och färgrik.
Recensionsdatum 2012-10-09
Mer om...
 • Författare

  Lars Andersson
 • Recensionsdatum:

  2012-10-09
 • ISBN:

  9789100131203
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2012
 • Serie:

  Värmlandsepos
 • Omslagsformgivare:

  Johan Petterson
Författaren
Lars Andersson

Foto: Nils Ramhöj

Lars Andersson

Lars Andersson (f. 1954) debuterade med romanen Brandlyra 1974 och har sedan dess skrivit en lång rad skönlitterära böcker såsom Snöljus , Pestkungens legend , Berget (Augustnominerad 2002) och de historiska romaner som utgör trilogin Vattnets bok. Han har bland annat tilldelats Selma Lagerlöfpriset, Samfundet De Nios stora pris och, för Hedås-romanens första del Ljus från ingenstans , Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...