Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Hammarbymordet

Hammarbymordet

Köp

En mörk decemberkväll år 1913 kom apotekare Hallbergsson i Hammarby rusande från apotekslokalerna på nedre botten uppför trappan till sin bostad. Han slängde igen tamburdörren efter sig och bad de andra hålla igen den, "för det är en galning därnere". Sedan föll han ihop. Barnjungfrun skickades efter hjälp, men nere i den halvmörka förstugan invecklades hon i en vild brottningskamp med en man med "svarta hemska" ögon, som tillfogade henne flera knivstyng, innan hon lyckades slita sig lös och rusa ut. När hjälpen kom, var främlingen försvunnen och apotekaren låg död.

Detta är i korta drag vad som hände vid det s. k. Hammarbymordet, en av vårt lands olösta kriminalgåtor, som flera gånger har satt polisens spårhundar och rättvisans maskineri i rörelse och fått svenska folket att lidelsefullt ta parti för eller emot.

Yngve Lyttkens har i denna volym tagit upp fallet till förnyad granskning. Han låter oss följa polisens fumliga undersök­ningar, vilka ledde till att två italienska musikanter häktades, och den därpå följande långa rättegången, där sensationerna duggade och där inte minst försvarsadvokatens skarpa kritik av polisutredningen upprörde allmänheten. Författaren redogör för händelserna elva år senare, då Hammarbymordet åter blev aktuellt i samband med Are Waerlands bok När länkarna brista, vilket resulterade i ett uppseendeväckande tryckfrihetsmål och en förnyad polisutredning. Livfullt och medryckande berättar Yngve Lyttkens om denna undersökning, som efter ett långvarigt arbete förde in på ett slutgiltigt och övertygande spår.

Recensionsdatum 2017-12-15
Mer om...
 • Författare

  Yngve Lyttkens
 • Recensionsdatum:

  2017-12-15
 • ISBN:

  9789100170677
 • Genre:

  Samhälle och politik
 • Utgivningsår:

  2017
Författaren
Yngve Lyttkens

Yngve Lyttkens

Yngve Lyttkens (1894 -1974 i Stockholm) var en svensk advokat och författare. Hans författarskap präglas av att han återberättar och gestaltar välkända kriminalfall ur den svenska historien. Han var gift med författarinnan Alice Lyttkens (1897-1991) och deras hem i Stockholm var vid mitten av 1900-talet en populär träffpunkt för många inom Stockholms skönlitterära värld.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...