Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Blå gryning

Författarbilder

256341 256340 206732

"Underbar miljöskildring, chockerande slut."
Dagens Nyheter

"En smått klaustrofobisk känsla finns i denna pusselgåta à la gammal god Agatha Christie i ovanlig och hänförande miljö."
Kristianstadbladet

"För alla beundrare av klassiskt skurna kriminalromaner à la Agatha Christie är firade Ann Cleeves ett fynd."
Sydsvenskan

Blå gryning

Köp

Havet stormar bland klipporna på Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna. Polisen Jimmy Perez har precis återvänt hem för att presentera sin fästmö Fran för föräldrarna.

På ön finns också en fågelstation med en kvinnlig föreståndare, hennes familj, en kokerska och ett antal besökande ornitologer. Efter en förlovningsfest för Perez och Fran hittas föreståndaren brutalt knivmördad, med håret fullt av fjädrar. Vid första anblicken verkar ett klassiskt triangeldrama ligga bakom mordet, men det visar sig att fler på ön bär på hemligheter.

När ett till brott inträffar vet Jimmy att han måste arbeta snabbt. De tilltagande höststormarna isolerar öborna från omvärlden och en av dem är en mördare som kan slå till när som helst.

Blå gryning är en klassisk brittisk spänningsroman av högsta klass och den sista, fristående delen i Shetlandskvartetten av Ann Cleeves. Hon har hyllats för sina trovärdiga personteckningar, fantastiska miljöskildringar och originella intriger. Cleeves belönades med prestigefyllda Duncan Lawrie Dagger för bästa engelska kriminalroman för Svart som natten (2007), en bok som också nominerades till Martin Beck Award av Svenska Deckarakademien.

Recensionsdatum 2013-11-21
Mer om...
 • Originaltitel:

  Blue Lightning
 • Författare

  Ann Cleeves
 • Recensionsdatum:

  2013-11-21
 • ISBN:

  9789100140267
 • Genre:

  Deckare
 • Översättare:

  Jan Järnebrand
 • Utgivningsår:

  2013
 • Serie:

  Första Shetlandskvartetten
Författaren
Ann Cleeves

Foto: Micha Theiner

Ann Cleeves

Ann Cleeves är bosatt i Northumberland i nordöstra England, med maken Tim och två döttrar. Innan hon blev författare på heltid arbetade hon bland annat som kokerska på fågelobservatoriet på Fair Isle, där hon träffade Tim, en besökande ornitolog. Det är också på Fair Isle sista delen i Shetlandskvartetten, Blå gryning (2010), utspelar sig. Den prisbelönade deckarserien inleddes med Svart som natten (2007) och följdes av Vita nätter (2008) och Rött stoft (2009).

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...