Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskar

 • Finns i butik senast 2014-05-06
 • ISBN: 9789100138134
 • Genre: Biografier
Köp

Boktiteln ”Nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar” är en textrad från en av Lars Winnerbäcks mest kända låtar, ”Söndermarken”. En skildring av en medelklassuppväxt i Linköping präglad av utanförskap och kampen mot konformitet i en nyplanterad historielöshet där skivaffärer var ”ett hål genom kulissen”.
Precis den uppväxten är också Jan Gradvalls egen.
 
Samma tema som i ”Söndermarken” återkommer hela tiden i Jan Gradvalls journalistik. Uppväxt och ursprung. Musik och kultur som identitetsskapare och räddningsplanka. Kulturell och geografisk påverkan.
Jan Gradvall skriver i förordet: ”Jag har alltid varit frilansjournalist och skrivit för en rad olika tidningar. Men om jag samlar mina texter märker jag en röd tråd: hela tiden samma frågeställningar, samma djupdykningar i kultur, samma besatthet av att förstå sig själv genom att förstå andra. Genom att samla min journalistik uppstår på ett sätt min egen självbiografi.”

I boken finns möten med några av Sveriges mest tongivande popartister i modern tid: Robyn, Veronica Maggio, Melissa Horn, Petter, Kent, Swedish House Mafia och just Lars Winnerbäck. Boken innehåller även ett av de mest uppmärksammade reportagen i svensk press under 2013: ett porträtt av Abba där alla fyra medlemmarna för första gången på 30 år gick med på att låta sig intervjuas.

När tonsättarföreningen Stim 2008 gav Jan Gradvall sitt Skriftställarstipendium (ett pris som endast delas ut vissa år) skrev man: ”Han har också följt med utvecklingen över tiden, och är idag kanske den skribent som bäst kan beskriva den populärkulturella utvecklingen i samhället. Antagligen kan ingen annan på ett bättre sätt förmedla hur den konstnärliga, tekniska och branschmässiga utvecklingen hänger ihop, och hur detta påverkar oss alla.”

Recensionsdatum 2014-05-06

27 mars 2015

Årets vackraste bok tilldelas Lennart Pehrsons trilogi "Utvandringen till Amerika"
Lennart Pehrsons "Den nya världen" och "Den nya staden" får utmärkelsen Årets vackraste bok...
Läs mer

26 mars 2014

Jan Gradvall medverkar i Värvet
Jan Gradvall intervjuas i podcasten Värvet.
Läs mer
Visar 2 av 2

Visa alla

Mer om...
 • Författare

  Jan Gradvall
 • Recensionsdatum:

  2014-05-06
 • ISBN:

  9789100138134
 • Genre:

  Biografier
 • Utgivningsår:

  2014
Författaren
Jan Gradvall

Foto: Jack Mikrut

Jan Gradvall

Jan Gradvall, född 1963, är en av Sveriges ledande journalister inom populärkultur. När han i maj 2013 tilldelades Publicistklubbens Stora Pris löd motiveringen: "Från Jörvars Gosskör till Dagens Industri, från Celine Dion till Louis-Ferdinand till Céline. Med sin bredd har han fri från genrefördomar i över tre decennier tonsäkert beskrivit allt som gör livet intressant – oavsett om det skapats vid spisen, i skivstudion, i tv-fabriken eller vid skrivbordet. Feberhet fortsätter Jan Gradvall att sätta bestående avtryck i kulturlivet."

Läs mer om författaren Författarens alla böcker
Mer om...