Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Nils Emils matminnen och  hans allra bästa recept

Nils Emils matminnen och hans allra bästa recept

observera att bindestrecket ska bort!
  • Finns i butik senast 2004-10-05
  • ISBN: 9789100104504
  • Genre: Biografier
  • Mediakontakt: Bonnierförlagen Press
Köp

När stjärnkrögaren Nils Emil Ahlin berättar sitt livs Matminnen och bjuder på sina allra bästa recept, handlar det om tre saker: Hav, Husmanskost och Himlajord. Havet hör ihop med strömmingen. Ingen sjunger strömmingens lov i form av så många olika delikata anrättningar som Nils-Emil. Husmanskosten utgör den omsorgsfullt smaksatta och vällagade basen i Nils Emils krögarliv. Himlajord har poeten Evert Taube skrivit. Just den visan sjunger Nils Emil själv gärna för sina gäster, och den står för just sådan välkomnande livsglädje och opretentiös trivsel som är Nils Emils speciella krögarsignum.

     I år firar Nils Emil 50-årsjubileum som en av de mest folkkära krögarna i den svenska krogbranschen. Han är född i en arbetarfamilj i Hedemora som nummer sex i en syskonskara om nio barn och får med tiden såväl kungligheter som näringslivselit och kulturelit som stamgäster på sina krogar. Berättelsen om Nils-Emils liv är dels en ovanligt glädjefylld svensk klassresa, dels en vänligt skvallrig rapport från kändisvärlden: Vad åt Ted Kennedy när Alva Myrdal bjöd på middag? Vad tyckte Andy Warhol om strömming? Vad hände när prins Bertil skulle bjuda på lammstek på Rivieran? Vad fick drottning Silvia till lunch när hon och kungen kom till Hedemora? Och varför ville egentligen Jan Stenbeck köpa Källaren Diana?

          Nils Emils Matminnen är berättelsen om en glad och positiv människa vars karriär inte tycks ha ändrat hans opretentiösa, rejäla och vänliga karaktär ett enda dugg. Boken är full av svartvita foton från hans långa krögarbana liksom menyer och klipp av alla de slag. Runt tio uppslag har nytagna färgfoton av NilsEmils favoriträtter. – Nils Emil är en välkänd och mycket omtyckt krögare – Många kändisar, kungliga och andra, tillhör hans vänkrets – Över 30 av hans allra bästa recept, främst husmanskost

Recensionsdatum 2004-10-05
Mer om...
  • Författare

    Lena Katarina Swanberg
  • Recensionsdatum:

    2004-10-05
  • ISBN:

    9789100104504
  • Genre:

    Biografier
  • Utgivningsår:

    2004
  • Mediakontakt:

    Bonnierförlagen Press
  • Bredd:

    0 mm
  • Höjd:

    0 mm
  • Djup:

    0 mm
  • Antal sidor:

    0
  • Vikt:

    0 kg
  • Formgivare:

    John Eyre
Författaren
Lena Katarina Swanberg

Foto: Privat credit

Lena Katarina Swanberg

Lena Katarina Swanberg är journalist och författare. Efter femton år som anställd, först på Expressen, där hon bl a var London-korrespondent mellan 1987 och 1990, och sedan på MånadsJournalen, arbetar hon sedan 1997 åter som fri skribent. Hon har givit ut en rad böcker i olika ämnen, från romaner till böcker med intervjuer av kända personer. I den senare genren är "Förunderligt och märkligt", där hon undersöker New Age, och "Carl Jan Granqvist - Människan, myten, måltiden". Nyligen kom en annan matbok på ett omskrivet tema, "Långsam mat & lugnare liv". Boken "Blod, svett och tårar - en ilsk...

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...